Zdravje > Intima
669 ogledov

Strokovnjaki spodbujajo dvojno zaščito

Spolni odnos mladi
Srednja starost ob prvem spolnem odnosu se je v primerjavi z letom 1996 znižala z 18,5 na 17,6 let. Kondom ob prvem spolnem odnosu uporabi okoli tri četrtine mladostnikov.

Spolno prenosne okužbe v svetu samo še naraščajo in to velja tudi za Slovenijo. Raziskave ugotavljajo, da okužbe s HIV/AIDS, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi (HPV), klamidijske okužbe porastejo predvsem med počitnicami, zlasti med mladimi je več intimnih stikov, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti.

Bolečine, rdečica, srbečica, izcedek - takoj k zdravniku !

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo dosledno uporabo kondoma, tudi če uporabljajo druge kontracepcijske metode: "Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,"  je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in svetovala, kako ukrepati ob nezaščitenih spolnih odnosih:

"V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe (spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek) oziroma testiranje za virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni."

Prvi spolni odnos pri 17. tih

Alkohol | Avtor: Profimedias Profimedias

Raziskave NIJZ med slovenskimi srednješolci so pokazale, da je imela spolne odnose že skoraj četrtina dijakov prvega letnika ter dobra polovica dijakov tretjega letnika. Med spoloma ni bistvenih razlik.

Srednja starost ob prvem spolnem odnosu se je v primerjavi z letom 1996 znižala z 18,5 na 17,6 let. Podatki še kažejo, da se je znižal delež mladostnikov, ki ne uporabljajo kontracepcije, da je zrasla raba zanesljive kontracepcije in da število nosečnic med mladostnicami upada. Kondom ob prvem spolnem odnosu uporabi okoli tri četrtine mladostnikov, slabša pa je uporaba kondoma oziroma dvojne zaščite ob zadnjem spolnem odnosu

Priporočajo "dvojno metodo"

Medtem ko kontracepcijske tablete ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, ne predstavljajo zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami: "Poleg klasične uporabe kontracepcije spodbujamo tako imenovano dvojno metodo – dvojno zaščito, to je hkratno uporabo kondoma in druge zanesljive kontracepcije ali pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu prvegaa spolnega odnosa,"  je povedala Leskovškova  in dodala, da je potrebno tudi odrasle spomniti na tveganja, povezana z opuščanjem učinkovite zaščite.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.