Zdravje > Intima
77 ogledov

Ta hormon kriv za zvestobo

Ljubezen Profimedias
Zaradi tega hormona se jim zdi zaradi njihova partnerica privlajčnejša in bolj atraktivna od drugih žensk

Majhna skupina nevronov, ki se odziva na hormon oksitocin, je ključna za nadzor nad spolnim obnašanjem miši, je odkrila ekipa ameriških znanstvenikov. Po poročanju BBC-ja so znanstveniki pri miškah izklopili te celice, to skupino nevronov, da ni bila več dovzetna za oksitocin, ki ga imenujemo tudi hormon ljubezni in ki je pomemben pri raznih situacijah povezanih s spolnostjo ter intimo.

Ko so znanstveniki izklopili skupino nevronov, se samice niso več zanimale za samce. Samci so jih zanimali le toliko kot stolpci iz lego kock.  Za samce se v tem primeru niso zanimale niti v času cikla, ko so bile plodne. Ta skupina nevronov se nahaja v čelnem korteksu, področju možganov, ki je povezano z osebnostjo, sposobnostjo učenja in socialnim vedenjem.

Hormon kriv za zvestobo

Znanstveniki v zadnjem času pogosto ugotavljajo, da je hormon ljubezni, oziroma hormon oksitocin, zelo pomemben dejavnik pri spolnem obnašanju. Raziskovalci v nemškem Bonnu so denimo ugotovili, da so moški z višjo stopnjo oksitocina v možganih bolj zvesti. To je zaradi tega, ker se jim zdi zaradi tega hormona njihova partnerica privlajčnejša in bolj atraktivna od drugih žensk. Poleg tega ta hormon vpliva na to, da se moškemu ob pogledu na partnerico aktivira center za nagrado. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.