Zdravje > Intima
835 ogledov

To je slaba stran zakonskega življenja

Zakon
Poročeni moški so v povprečju debelejši.

Strokovnjaki britanske univerze v Bathu so analizirali podatke 8.729 heteroseksualnih poročenih parov v obdobju 14 let.

Ugotovili so, da imajo poročeni moški bistveno višji indeks povprečne telesne mase (ITM) kot neporočeni. Poročeni so v povprečju za kilogram težji od neporočenih. K povečanju telesne teže so še posebej nagnjeni takrat, ko postanejo očetje.

Oče in otroci | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot je dejala avtorica študije Joanna Syrda, povprečni indeks telesne mase (ITM) pade neposredno po razvezi, potencialni razlog za to pa je stres: "Pomembno je, da ljudje poznajo še družbene dejavnike, ki lahko vplivajo na povečanje telesne mase, da bodo tako sprejemali prave odločitve o svojem zdravju,"  je dejala. 

Prejšnje študije so pokazale, da samski moški veliko bolj pazijo na zunanji videz, vzrok  je v iskanju novih zvez. Britanski raziskovalci dodajajo, da njihovi rezultati samo potrjujejo to hipotezo.

Britanci so še ugotovili, da zakonska zveza in materinstvo ne vplivata na povprečni indeks telesne mase pri poročenih ženskah. (ITM).

trebuh, debelost | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Izračunjate si ITM

ITM ali indeks telesne mase je kazalnik, ki ga je uvedla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Nakazuje, ali je telesna teža glede telesno višino in spol v zdravem razredu.

Strokovnjaki ocenjujejo, da imajo ljudje z ITM v idealnem oziroma normalnem razredu manjše možnosti za razvoj nekaterih resnih zdravstvenih težav, kot so bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen.

ITM izračunate tako, da telesno težo delite s telesno višino v metrih na kvadrat. Če ste na primer visoki 168 centimetrov in tehtate 60 kilogramov, je vaš izračun ITM takšen: 60/1,68² = 21,3. 

Dobljeni rezultat po enačbi za izračun ITM pove, v kateri razred spada vaša telesna teža:

  • manj kot 18,5: vaša telesna teža je prenizka,
  • od 18,5 do 25: vaša telesna teža je idealna ali normalna,
  • od 25,1 do 30: vaša telesna teža je čezmerna,30,1 in več: debelost.

Ob tem je seveda treba upoštevati še zgradbo telesa. Izmerite obseg desnega zapestja. Če je ta manjši od 16 centimetrov, je vaša telesna zgradba nežna, če obsega od 16 do 20 centimetrov, je srednje močna, pri obsegu nad 20 centimetrov pa je vaša zgradba telesa močna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.