Zdravje > Intima
1139 ogledov

To se zgodi, ko se partnerja dotakneta

parček, roke, ljubezen Žurnal24 main
Dotik ima lahko tudi protibolečinske učinke.

Ko empatični posameznik drži za roke svojega partnerja, se njuno dihanje in bitje srca sinhronizirata, ob tem pa se umiri tudi partnerjeva fizična bolečina, je pokazala raziskava. Avtorji pravijo, da bi lahko tovrstna "medsebojna sinhronizacija" prek dotika imela vlogo analgetika. 

"Bolj empatičen, kot je partner, močnejši je analgetični učinek in večja je sinhronizacija med obema, medtem ko se dotikata," je dejal vodja raziskave Pavel Goldstein s Kognitivnega in afektivnega nevroznanstvenega laboratorija v CU Boulderju.

Medsebojna sinhronizacija

Študija 22 parov, objavljena v znanstveni reviji Scientific Reports je zadnja v vrsti raziskav, ki preučujejo "medosebno sinhronizacijo," pojav, v katerem posamezniki začnejo fizično posnemati ljudi, ki so v bližini.

Znanstveniki že dolgo vedo, da ljudje podzavestno sinhronizirajo svoje korake z osebo, s katero hodijo ali pa da med pogovorom prilagodijo svojo držo, da ta zrcali sogovornikovo. Zadnje študije so pokazale tudi, da sem ljudem, ko skupaj gledajo čustveni film oziroma pojejo, sinhronizirata njihova srčna frekvenca in dihanje. Ko so voditelji in njihovi sledilci v dobrih odnosih, njihovi možganski valovi padejo v podobne vzorce in ko sta posameznika v romantičnem razmerju drug poleg drugega, se njihovi kardio-respiratorni in možganski valovi sinhronizirajo, so pokazale raziskave.

Nova raziskava pa je prva, ki je pod drobnogled vzela medosebno sinhronizacijo v kontekstu bolečine in dotika. Goldstein je do ideje za študije prišel, ko je bil navzoč pri porodu svoje hčerke.

"Moja žena je bila v bolečini in vse, kar sem si mislil, je, kaj lahko storim, da ji pomagam," je dejal: "Podal sem ji roko in zdelo se je, da ji je pomagalo."

"Zdi se, da bolečina popolno prekine to medosebno sinhronizacijo med parom, dotik pa jo ponovno vzpostavi," je dejal Goldstein. "Dotik je lahko orodje za sporočanje empatije, ki ima analgetične oziroma protibolečinske učinke," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.