Zdravje > Intima
294 ogledov

Uničuje vaše spolno življenje

Bolečina Profimedias
Preberite 14 razlogov, ki so morda krivi za bolečine med spolnim odnosom.

Težava, ko med spolnim odnosom boli, se imenuje disparevnija in je med ženskami zelo pogosta.

Poznamo dve vrsti disparevnije: površinsko, kjer se bolečina pojavlja okoli vaginalne odprtine in globinsko, kjer se bolečina čuti v notranjosti, v trebuhu. Za obe vrsti bolečine obstaja več razlogov.

Kolesarjenje, kontracepcija ...

Ljubezen | Avtor: Profimedias Profimedias
Eden od vzrokov je lahko kolesarjenje, ki povzroča drgnjenje spolovila in posledično vnetje kože. Težavo boste najlažje rešile s kvalitetnimi kolesarskimi hlačami, za sobno kolo pa lahko uporabite dodatno oblazinjen sedež.

Pri ženskah je zelo pogosta bolezen endometrioza, ki prizadene vsako deseto žensko. Zdravniki jo odkrijejo kar pri 70 odstotkih žensk z medenično bolečino, zato o bolečini spregovorite s svojim ginekologom, ki bolezen potrdi z natančnim pregledom.

Za bolečine je lahko kriva kontracepcija s progesteronom, ki je lahko kriva za spremembo ravni estrogena v telesu. Nizke ravni estrogena lahko privedejo do suhe nožnice, ki je kriva za nelagodje med spolnim odnosom. Rešitev je lahko uporaba druge kontracepcije ali nakup lubrikanta.

Med razlogi je lahko tudi vulvodinija. Gre za dolgotrajen občutek nelagodja na vagini, ki ga spremljata srbečica in pekoča bolečina. Zdravila zanjo še ni, nekateri strokovnjaki svetujejo, da lepo skrbimo za spolovilo: nositi je treba le bombažne spodnje hlačke, le nežno milo, med spolnim odnosom pa uporabljajte lubrikant na vodni osnovi. Nekateri ginekologi v teh primerih predpišejo antidepresive za lajšanje neznosnih vaginalnih bolečin. V izjemnih primerih se odločijo tudi za odstranitev obolelega tkiva.

Raven estrogena zniža tudi dojenje

Za boleč spolni odnos je lahko krivo tudi dojenje, saj v tem času v telesu pade raven estrogena. Uporabljajte lubrikant.

seks | Avtor: Profimedias Profimedias
Krivec je lahko odstranjevanje dlačic z voskanjem ali z britvico, saj oboje draži kožo. Pri birtju uporabljajte le kvalitetne britvice in peno, po britju pa si lahko kožo ohladite z ledom in z naravno vlažilno kremo.

Nekatere ženske boli spolovilo v času ovulacije, bolečina je še večja ob spolnem odnosu. Če čutite bolečino v času menstruacije ali imate druge težave povezane z menstruacijo, kot so denimo močne krvavitve, obiščite zdravnika, da izključi osnovno bolezen.

Za bolečino je lahko kriva medenična vnetna bolezen, ki pomeni vnetje maternice, jajcevodov in jajčnikov, ki napreduje do nastanka brazgotin s prirastlinami na bližnja tkiva. V večini primerov so za nastanek krive spolno prenosljive bakterije

Eden od vzrokov je lahko vaginizem, ki pomeni nenamerno krčenje vaginalnih mišic. Mišice vagine se tako skrčijo, da postane spolni odnos zelo boleč, včasih je boleč tudi ginekološki pregled.

Brez ozkih kavbojk 

Pretesno perilo ali preozke kavbojke lahko dražijo spolovila in posledično povzročajo nelagodje med spolnim odnosom. V tem primeru se izogibajte spolnim odnosom, dokler ne pozdravite vnete kože.

Morda je za boleč odnos kriv neprimeren položaj, v tem primeru ženske čutijo bolečino v notranjosti. Ne nadaljujte s tem položajem.

Hormonske spremembe, ki se pojavijo med menopavzo, so lahko krivec tudi za boleče spolno življenje. Ne le bolj suha nožnica, začnejo se tanjšati tudi vaginalne stene. Uporabljajte lubrikant, hormonska zdravila pa uporabljajte le, če je res nuja, saj imajo hude stranske učinke.

Za suho nožnico so lahko kriva tudi številna zdravila, med drugim antihistaminiki ali zdravila za zdravljenje raka.

Lahko je krivo tudi vnetje, ki je morda posledica alergije na lateks, lubrikante, sintetično perilo, mehčalec … Zelo pogosto je glivično vnetje, zdravila lahko kupimo tudi brez recepta. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.