Zdravje > Intima
50 ogledov

Več kot polovica jih splavi

seks Profimedias
Strokovnjaki še vedno beležijo milijone nenačrtovanih nosečnosti, veliko se jih konča s splavom. Slovenke imamo med vrstami kontracepcije najraje tabletke, zaužijemo skoraj milijon ovojčkov na leto.

"V svetu naj bi bilo kar 85 milijonov nenačrtovanih nosečnosti. Po podatkih iz leta 2012 je bilo v Evropi nenačrtovanih kar 45 odsotkov vseh nosečnosti in več kot polovica teh se je končala s splavom," pred jutrijšnjim svetovnim dnevom kontracepcije opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Podobno kot v večini evropskih držav je tudi v Sloveniji po njihovih podatkih trenutno hormonska kontracepcija najpogosteje uporabljena kontracepcijska metoda. "V letu 2012 je bilo izdanih skoraj milijon omotov, kar pomeni več kot 77 tisoč uporabnic oziroma 162 na tisoč žensk v rodni dobi med 15. in 49. letom. V zadnjem desetletju je raba hormonske kontracepcije porasla pri mladostnicah in pri ženskah starih od 20 do 24 let, medtem ko je pri ženskah po 30. letu nekoliko upadla. Hormonsko kontracepcijo uporablja vsaka tretja ženska v starosti od 20 do 24 let ter vsaka peta v starosti od 15 do 19 in od 25 do 29 let," opisuje Barbara Mihevc Ponikvar z NIJZ. Dodaja, da je skoraj 94 odstotkov hormonske kontracepcije v letu 2012 predstavljala oralna hormonska kontracepcija, tabletke.

Vaginalni dostavni sistem je uporabljalo slabih šest odstotkov uporabnic hormonske kontracepcije, hormonske obliže pa manj kot odstotek. Maternični vložki so bili v Sloveniji najpogosteje uporabljena kontracepcija v 80-ih in začetku 90-ih let prejšnjega stoletja, ko je njihova uporaba zaradi vse večje uporabe hormonske kontracepcije začela upadati. “V zadnjem desetletju pa je raba materničnih vložkov znova porasla. Na podlagi naših podatkov ocenjujemo, da maternične vložke uporablja desetina vseh žensk v rodni dobi, največ med 30. in 44. letom starosti,” pravi Barbara Mihevc. Sterilizacijo je kot metodo zaščite pred nezaželeno nosečnostjo uporabljalo okoli tri odstotke parov.

Priporočajo še kondome

Različne slovenske raziske so pokazale, da kondome uporablja med 10 in 15 odstotkov parov. “Kondom je najpomembnejša oblika kontracepcije pri mladih, ki pričenjajo s spolnim življenjem. Okoli tri četrtine mladostnikov, ki pričenjajo s spolnim življenjem, uporablja kondom. Kasneje raba kondoma upade," pravi Evita Leskovšek z NIJZ. Ugotavlja, da se kondom preredko uporablja v kombinaciji s hormonsko kontracepcijo, kar bi pomenilo dvojno zaščito, ki ima pomembno prednost pred ostalimi metodami kontracepcije, saj varuje tudi pred spolno prenosljivimi okužbami.

“Dovoljena splavnost, ki je kazalnik stopnje nezaželenih nosečnosti, v Sloveniji upada od leta 1982, ko je bila dosežena najvišja stopnja - več kot 41 dovoljenih splavov na tisoč žensk v rodni dobi,” pravi Mihevc Ponikvarjeva. Do leta 2012 je po njenih besedah upadla na manj kot devet, kar je le še dobra petina najvišje vrednosti, kar kaže na velik porast rabe zanesljive kontracepcije. “Beležimo pa še vedno velike regijske razlike v dovoljeni splavnosti, v zadnjih letih je stopnja najvišja v podravski in najnižja v goriški regiji,” dodaja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.