Zdravje > Intima
270 ogledov

Vonj pomemben pri izbiri partnerja

seks moški ženska postelja Profimedias
Predvsem za ženske je vonj moškega velikega pomena pri njeni odločitvi za partnerja, kaže raziskava.

Vonj igra pri izbiri partnerja pomembno vlogo, kaže nova študija psihologov z Univerze v Newcastlu. Po njihovih ugotovitvah je vonj posebej pomemben za ženske, piše italijanski Focus.

V raziskavi so morali moški dve noči zaporedoma nositi isto majico. Izogibati pa so se morali dišavam, kajenju, alkoholu in živilom z močnim vonjem kot denimo česnu. Ženske so morale tudi glede na vonj moške majice določiti, kateri moški so privlačnejši. Raziskovalci so ugotovili, da je vonj moške majice igral veliko vlogo pri odločitvi, kateri moški jih bolj privači.

Vonj in fizični izgled 

Predhodne študije so že dokazale, da nas posamezen vonj praviloma privlači ves čas enako. Osebe udeležene v raziskavo so morale privlačnost ocenjevati glede na vonj in glede na fizični izgled v obdobju treh mesecev. Medtem ko so bili rezultati za vonj pogosto enaki, se je okus glede fizičnega izgleda pogosto spreminjal. Zaradi tega strokovnjaki domnevajo, da ima izbira partnerja s pomočjo vonja podobne razloge kot pri živalih. Živali z vonjem ugotavljajo zdravje, zmožnost reprodukcije in genetsko združljivost s partnerjem.

To potrjuje tudi raziskava z Univerze v Lozani, kjer so z metodo z uporabo majice ugotovili, da imajo ženske raje vonj moških, ki imajo drugačno genetsko strukturo. Odločinega pomena naj bi imeli tako imenovani MHC geni, saj so ti geni ključnega pomena za imunski sistem in telesni vonj. Ženskam so se na splošno zdeli privlačnejši moški, ki so imeli drugačne MHC gene.

Pri moških pa vonj ni toliko pomemben, ugotavlja raziskava. To znanstveniki pojasnjujejo s tem, da so imeli moški lahko otroke z več partnericami, zato so imeli naši moški predniki manjšo potrebo, da bi izostrili ta čut. Sodeč po raziskavi z Univerze v Oxfordu pa moški vohajo, kdaj so ženske plodne. Raje imajo vonj majice tistih žensk, ki so imele v času raziskave ovulacijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.