Zdravje > Intima
131 ogledov

Vsak deseti ima seksualne težave

Seks Profimedias
Najbolj pogoste težave med ženskami so težave z doseganjem orgazma in nezainteresiranost za spolnost, med moškimi pa prehitro doseganje vrhunca in težave z doseganjem oziroma ohranjanjem erekcije.

Več kot deset odstotkov spolno aktivnih mladih je pred kratkim imelo seksualne težave, kažejo rezultati raziskave. Raziskovalci so analizirali podatke 2.392 ljudi, starih od 16 do 21 ljudi, od katerih jih 517 ni bilo spolno aktivnih. Ugotovili so, da je 44 odstotkov spolno aktivnih žensk in 34 odstotkov spolno aktivnih moških v zadnjem letu imelo vsaj eno seksualno težavo, ki je trajal vsaj tri mesece. Slaba desetina moških in 13 odstotkov žensk pa je imelo tako velike seksulane težave, da so bili zaradi njih zaskrbljeni.

Težave z doseganjem orgazmov

Najbolj pogoste zaskrbljujoče težave med ženskami so bile težave z doseganjem orgazma (šest odstotkov) in nezainteresiranost za spolnost (pet odstotkov), med moškimi pa prehitro doseganje vrhunca (pet odstotkov) in težave z doseganjem oziroma ohranjanjem erekcije (trije odstotki).

"Ko gre za spolnost med mladimi, se stroka običajno osredotoča predvsem na preventivo pred spolno prenosljivimi okužbami in nenačrtovanimi nosečnostmi. Vendar moramo zdravo spolnost obravnavati bolj široko, saj imajo lahko seksualne težave vpliv na dobro počutje mladih tudi na dolgi rok. Rezultati naše raziskave kažejo, da seksualni problemi ne pestijo le odraslih, ampak so v resnici precej pogosti tudi v zgodnji odraslosti," je za britanski The Independent povedala iniciatorka raziskave Kirstin Mitchell z Univerze v Glasgowu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.