Zdravje > Intima
16 ogledov

Vse več okužb s supergonorejo

seks Profimedias
Britanske zdravstvene oblasti opozarjajo, da bi lahko gonoreja kmalu postala neozdravljiva, zato zdravnike pozivajo, naj obolelim dosledno predpisujejo obe zdravili, ki pozdravita okužbo. V zadnjem času so namreč zabeležili vse več okužb s t. i. supergonorejo.

Ta tako imenivana supergonoreja se ne odziva na antibiotik azithromycin, ki se normalno uporablja skupaj z zdravilom ceftriaxone. Zdravili je treba predpisovati skupaj, pri čemer slednjega bolniki dobijo intravenozno.

Kot ugotavljajo na Otoku, nekateri pacienti dobijo samo tablete, ne pa tudi injekcij. Ker uporaba samo enega zdravila pospešuje razvoj odpornosti povzročitelja gonoreje na zdravila, zdravnike pozivajo, naj dosledno predpisujejo obe zdravili.

Prenaša se s spolnimi odnosi

"Gonoreja je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Neisseria gonorrhoea. Zdravimo jo z ustreznim antibiotikom, nezdravljena pa lahko povzroči hude zaplete," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Gonoreja prizadene moške in ženske. Povzroča okužbo spolovil, danke in žrela. Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

V Sloveniji je bilo leta 2013 prijavljenih 62 primerov gonoreje, vendar prijavljeni podatki o gonoreji podcenjujejo pogostost, pravijo.

Komentarjev 2
  • h3o 20:34 27.december 2015.

    vse ženske imajo supergonorejo, ker se super gonijo! razen maide potrata, ona ni človek :P

  • Ferluci 16:43 27.december 2015.

    "..Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi..." No ja, potem pa le ni tako grozno.