Zdravje > Intima
1695 ogledov

Z lubrikantom do drugačne izkušnje

par masaža seks postelja krema Profimedias
Lubrikant uporablja vedno več parov. Je tudi stimulator ali zaviralec erekcije.

"Lubrikant je pripomoček s katerim lahko doživite popolnoma drugačno izkušnjo v spolnosti in ga uporablja vedno več partnerjev," ugotavlja Damjan Muhvič iz trgovine Sveterotike. Lubrikanti se lahko uporabljajo za vlaženje kondomov, vstavljanje tampona, masažo, priporočljiva je souporaba z erotičnimi pripomočki, uporabljamo ga pri spolnem odnosu, pri reševanju težav s presuho nožnico in za popestritev spolnega odnosa, saj poznamo tudi stimulatorje ali zaviralce erekcije.

Na vodni osnovi varnejši

“Poznamo veliko različnih vrst lubrikantov, vendar jih delimo na dve glavni skupini, in sicer na lubrikante izdelane na vodni in silikonski osnovi,” pojasnjuje Muhvič. Ti na vodni osnovi so varneši za uporabo in se jih lahko uporablja skupaj z erotičnimi pripomočki. “Lubrikanti na oljni ali silikonski osnovi lahko poškodujejo produkte izdelane iz silikona,” opozarja. Lubrikante na vodni osnovi po njegovih besedah tudi najpogosteje priporočajo zdravniki in ostalo zdravstveno osebje. Te lubrikante lahko uporabljamo za vlaženje kondomov, enostavnejši je tudi nanos, izpiranje s telesa in oblačil. “Je pa res, da so lubrikanti na oljni osnovi prijetnejši za uporabo, saj nam ob nanosu nudijo bolj svilnat občutek in imajo daljšo obstojnost,” dodaja.

Za analne z vazelinom

Poznamo lubrikante različnih vonjev in okusov, nekateri imajo dodane izvlečke rastlin, ki imajo različne učinke na naneseno področje, kot sta hlanilni ali grelni učinek. “Vedno bolj postajajo aktualni tudi lubrikanti, ki zavirajo ejakulacijo in lubrikanti, ki poskrbijo za boljši pretok krvi v intimnih predelih in na ta način poskrbijo za intenzivnejše občutke med spolnim odnosom,” opisuje Muhvič. “Za najbolj občutljive ženske niso primerni lubrikanti za analno uporabo, saj vsebujejo vazelin, ki draži sluznico vagine,” opozarja in dodaja, da so zanje najprimernejši lubrikanti brez vonja in okusa. Za analne odnose priporoča lubrikante z vazelinom, saj so gostejši od ostalih lubrikantov in zato lažje prodirajo v anus. Ti lubrikanti pa niso primerni za uporabo, kjer je prisoten lateks, ker ga bo tovrstno sredstvo poškodovalo.

Kako jih uporabljamo

“Lubrikante se uporablja po potrebi in po občutku, saj so nekateri lubrikanti obstojnejši kot drugi. Odvisno pa je tudi, zakaj ga uporabljamo, saj ga med masažo porabimo več, kot med denimo analnim spolnim odnosom,” pojasnjuje Muhvič. Tudi ženska, ki ima problem s suho nožnico, ga bo med spolnim odnosom porabila več, kot ženska, ki teh problemov nima. Stranki ob nakupu lubrikanta sicer dajo podrobna navodila in priporočila za uporabo dotičnega lubrikanta, dodaja.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.