Zdravje > Intima
54 ogledov

Zakaj imamo radi žalostne filme

Beležnica (Ryan Gosling in Rachel McAdams) Žurnal24 main
Čeprav lahko ob žalostnem filmu tudi jokamo, smo zaradi vsebine filma na koncu srečnejši.

Zakaj imamo radi žalostne filme? Čeprav izgleda protislovno, nas žalostni filmi naredijo srečnejše, kar še poveča naše uživanje v filmu, piše Focus.

Raziskovalci z Ohio State University so ugotovili, da zaradi žalostnih filmov razmišljamo o lastnih intimnih odnosih, posledično pa smo zaradi njih bolj zadovoljni s svojim življenjem. Gledanje žalostnih filmov primerjajo z injekcijo samozavesti. “Najpogostejša vsebina žalostnih zgodb so večne ljubezni, zaradi njih pa gledalci razmišljajo o lastnih ljubljenih in začnejo ceniti njihove dobre lastnosti,” pojasnjuje avtorica raziskave Silvia Knobloch-Westerwick.

Občutek empatije

Ko gledamo žalostne filme ali poslušamo žalostne tuje zgodbe, se v nas vzbudi občutek empatije, naši možgani izločijo oksitocin, ki v nas poveča občutke in želje po skrbi za nekoga. Po žalostnem filmu in po večjem prilivu oksitocina, se čutimo bolj povezane z ljudmi, ki nas obkrožajo in smo zaradi tega bolj zadovoljni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.