Zdravje > Intima
246 ogledov

Žalovanje po izgubi otroka

žalovanje Profimedias
Izguba otroka med nosečnostjo, porodom ali kmalu po porodu je ena izmed najtežjih preizkušenj, hkrati pa še vedno ostaja tabu tema. Na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so zato sestavili zloženko Gnezdo brez ptičkov, ki je namenjena žalujočim staršem in njihovim družinam.

Včasih so menili, da ženska, ki izgubi plod, ne žaluje, saj otroka še ni videla. Danes vemo, da se ženska na otroka naveže že zelo zgodaj v nosečnosti, razlaga psihologinja Vislava Globevnik Velikonja. Izguba otroka je še vedno tabu tema.

"Žalovanje ni odvisno le od tedna nosečnosti, temveč od pomena izgube za žensko. Neuspela nosečnost staršem po njenih besedah ne predstavlja le izgube otroka, temveč tudi izgubo pričakovanj, sanj, želja ..."

Prekinitev nosečnosti zaradi nepravilnosti pri plodu

Z napredkom medicine, ki omogoča vse zgodnejše odkrivanje nepravilnosti pri plodu, pa narašča
skupina staršev, ki se soočajo s prav posebno obliko žalovanja po prekinitvi želene nosečnosti na željo staršev zaradi ugotovljene nepravilnosti pri plodu. Žalovanje teh staršev še posebej obarvajo izraziti občutki krivde in ambivalenca med pravilnostjo take odločitve in težavami življenja s prizadetim ali hudo bolnim otrokom. Tudi ta skupina staršev, ki večinoma prekinja nosečnost v 2. trimesečju, ko je prekinitev nosečnosti opredeljena kot splav, zahteva našo posebno pozornost.

Pomanjkanje spominov in molk

Žalost ob izgubi otroka je pogosto globlja in dolgotrajnejša od pričakovanj večine ljudi. Lahko traja več mesecev, tudi več let. Ženska najprej pade v šok, sledi akutna faza žalovanja, temu pa prebolevanje. Žalovanje otežuje pomanjkanje spominov na otroka in t. i. tihi dogovor, katerega značilnost je molk. Paru lahko pomagamo s tem, da mu priznamo žalovanje, omogočimo rituale, soustvarjamo spomine in poslušamo njegovo zgodbo. "To je tisto, kar lahko omogoči razliko med nekim normalnim in patološkim žalovanjem," pravi psihologinja. 

Podatki kažejo, da se pari po neuspeli nosečnosti v polovici primerov zatečejo v delo, v polovici pa si v iskanju nadomestka, s katerim bi zapolnili praznino, prizadevajo za novega otroka. Niti eno niti drugo ni najbolj zdravo. "Zato svetujemo paru, naj si najprej dovoli žalovanje. Žalovanje je zdravilno in pomaga preprečevati težave v naslednji nosečnosti," je opozorila Globevnik Velikonjeva.

Zloženka za starše, prijatelje in zaposlene

Zloženka Gnezdo brez ptičkov, ki je namenjana žalujočim staršem in ponuja informacije, kam se obrniti po strokovno pomoč, pravice, ki jih imajo starši mrtvorojenega otroka, kot tudi napotke za prijatelje, sodelavci in druge, kako se odzvati ob takšnem dogodku. Zloženka naj bi prišla v roke vseh žensk, ki jih bo doletela tovrstna izkušnja. Želijo si, da bi bila na voljo v vseh ambulantah in porodnišnicah po državi.

Pri soočanju staršev s tovrstno izkušnjo imajo zelo pomembno vlogo tudi zdravniki in zdravstveni delavci, zaradi česar so na ginekološki kliniki izdali tudi zloženko za zaposlene.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.