Zdravje > Intima
32780 ogledov

Zaradi izdelka za menstruacijo so ji amputirali stopali in prste

Amputacija stopal - fotografija je simbolična Profimedia Amputacija stopal - fotografija je simbolična
V Franciji opozorili pred tem redkim a potencialno zelo nevarnim sindromom, ki ga lahko povzročijo tamponi in menstrualne skodelice. Od proizvajalcev so zahtevali natančnejše informacije.

Za mlado Belgijko je bilo prepozno, Maëlle, 17-letna mladenka je sredi januarja umrla zaradi sindroma toksičnega šoka (SCT). Za njeno smrt je bil kriv tampon.

Najstnico so sprejeli v bolnišnico zaradi vročine in bruhanja, glede na simptome so zdravniki sprva predvidevali, da je kriva trebušna gripa ali gastroenteritis, na Facebooku pojasnjuje njena mama Laurence, ki želi opozoriti na nevarnost toskičnega šoka in napak, ki jih delajo mlada dekleta pri uporabi tamponov. 

Nevarna tudi menstrualna skodelica

Francoski časopis La Parisiene medtem objavlja novo novo zgodbo Francozinje, ki so ji zaradi omenjenega sindroma odrezali stopalo.

Medicinska sestra in mati treh otrok Sandrine Graneu je medijem zaupala grenko izkušnjo, ki jo je doživela po uporabi menstrualne skodelice, vedno bolj priljubljenega izdelka, ki je alternativa tamponom in higienskim vložkom.

36-letnica je več ur nosila menstrualno skodelico, nakar je doživela sindrom toksičnega šoka. Usodna okužba je prizadela njene ledvice, pljuča in jetra. 

Kot je dejala, je najprej začutila ostro bolečino v želodcu, poklicala zdravnika, ki ji je na domu diagnosticiral ledvične kamne. Naslednji dan je vendarle morala v bolnišnico, krvni tlak ji je namreč močno padel, koža je pordela, zato so na urgenci hitro ugotovili, da je Sandrine doživela sindrom toksičnega šoka.

menstruacija Magazin Napake, ki jih med menstruacijo dela veliko žensk

Sindrom toksičnega šoka

Sindrom se pojavi, ko bakterije, ki običajno živijo na koži, vstopijo v telo in nato sprostijo toksine, ki še dodatno povzročijo poškodbe tkiv in odpoved organov. Pri Francozinji je okužba začela uničevati tkiva v nogah, zato so ji morali zdravniki amputirati stopalo in več prstov. Tako so preprečili, da bi se okužba razširila na druge dele telesa.

Pazljivo s tamponi in menstrualnimi skodelicami

Menstrualne skodelice, izdelane iz silikona, so vse bolj priljubljena alternativa tamponom, ki jih je mogoče ponovno uporabiti in jih vstavimo v nožnico za zbiranje menstrualne tekočine. Toda tako skodelice kot tamponi lahko predstavljajo tveganje.

Po navedbah časopisa, lahko vlakna v tamponih spodbudijo rast bakterij, očitno to velja tudi pri skodelicah. "Ko slišim, da je okužba povezana s skodelicami in tamponi, me to zelo razjezi, saj se podatki o uporabi zelo razlikujejo. Od proizvajalca do proizvajalca je na navodilih različno zapisano, in sicer, da jih lahko uporabljamo od 4, 6, 8 ali celo12 ur!," je nevarnost, ki jih lahko predstavljajo ti izdelki, komentirala Sandrine.  

Francoska nacionalna agencija za prehrano, okolje in zdravje pri delu (ANSES) je prejšnji teden od proizvajalcev skodelic in tamponov zahtevala „jasnejše informacije“ o tem, kako dolgo jih je mogoče uporabiti. Prav tako so priporočili, da odstranijo ali zmanjšajo določene kemikalije. 

Študija leta 2018 je pokazala, da tamponi in menstrualne skodelice lahko povzročijo sindrom toksičnega šoka ne glede na material iz katerega so izdelani.

Po več urah gojišče bakterij

Raziskovalci z univerze Claude Bernard v Franciji so tako ugotovili, da ti izdelki ogrožajo ženske, saj so lahko gojišče bakterij. Ugotovili pa so, da pomeni tveganje vse, kar ženska vstavi v telo za več ur. "Naši rezultati niso podprli hipotez, da so tamponi, sestavljeni izključno iz organskega bombaža varnejši,"  je povedal avtor študije Gerard Lina. Zrak med vlakni v tamponih spodbuduja rast bakterij Staphylococcus aureus, konstrukcija menstrualne skodelice pa je prav tako spodbudila pretok zraka in in s tem rast bakterij, ugotavlja raziskava.  

Bolezen, ki je sicer bolj poredka, je pogosto povezana z mladimi ženskami, ki uporabljajo tampone. Eden od takšnih odmevnejših primerov manekenka Lauren Vaser, ki je doživela toksični šok, potem ko je v času menstruacijskega ciklusa uporabila tampon super plus, zaradi česar so ji amputirali obe nogi.

lauren wasser Magazin Manekenka bo izgubila tudi drugo nogo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.