Zdravje
2249 ogledov

Janša: Poslanci DeSUS-a se morajo odločiti do srede

Poslanci DeSUS Državni zbor/Sušnik Matija
Minister Jože Podgoršek in poslanci DeSUS-a se morajo po premierjevih besedah do srede prihodnjega tedna odločiti, ali bodo sodelovali z vlado ali pa bodo klasična opozicija. Od takrat bo tudi bolj jasno, kaj bo z novim ministrom za zdravje. Tonin tega resorja zagotovo ne bo prevzel. .,.

Obrambni minister Matej Tonin s ponedeljkom ne bo začasni minister za zdravje, je na novinarski konferenci vlade dejal premier Janez Janša.

Da takšne menjave na ministrskih položajih po poslovniku državnega zbora niso mogoče, je sicer že včeraj opozoril predsednik parlamenta Igor Zorčič, premier je danes dodal, da ne ve, "od kje špekulacije o prenosu začasnega opravljanja te funkcije, ker variante pač ni."

"Res je, da se je takrat, ko je sredi najhujšega vala epidemije minister iz DeSUS-a Tomaž Gantar odstopil, koalicija posvetovala, kdo bo začasno opravil to funkcijo oziroma ali je smiselno takoj predlagati novega kandidata. In dejansko je bilo takrat v igri tudi ime ministra za obrambo Mateja Tonina. Ampak smo se skupaj odločili, da je najbolj smiselno, da to funkcijo začasno prevzamem jaz in da ministra na to mesto predlagamo takoj, ko se razreši situacija, ki je nastala po odločitvi sveta stranke DeSUS za izstop iz koalicije," je dodal.

Do srede imajo čas

Po njegovem se morajo poslanci te strank do srede odločiti, ali ostajajo v koaliciji oziroma gredo iz nje. V primeru, da poslanska skupina DeSUS večinsko več ne podpira vlade, je po njegovem v zraku tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki po koalicijski pogodbi pripada tej stranki oziroma poslanski skupini.

"Glede na to, da na razmerje sil in podporo vladi seveda ne odločajo neposredni organi posamičnih strank, ampak poslanci v parlamentu, in da ta situacija glede statusa ali pozicije poslanske skupine DeSUS-a oziroma vseh njihovih poslancev zaenkrat še ni jasna, je to glavni razlog, da v DZ še nisem predlagal novega ministra oziroma ministrice za zdravje. To zadevo želimo rešiti z enim korakom, ker v primeru, da poslanska skupina DeSUS večinska ne podpira več vlade, potem je v zraku tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki po koalicijski pogodbi pripada tej stranki oziroma poslanski skupini," je še pojasnil Janša.

Od srede naslednjega tedna bo po njegovih besedah bolj jasno, ali bo v DZ romal en predlog za novega ministra ali bosta tja šla dva njegova predloga.

dezurni@zurnal24si

Komentarjev 3
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:56 29.januar 2021.

    Erjavec ni ne za stranko, ne za KUL ne za upokojence, nasploh, ni za nič. Poslanci pa ste cmizdrice, malo sem, malo tja. Imeli ste ministrstva, volilce in opcijo vodenje sklada. Pokurili ste vse. Vsaj za konec pokažite nekaj korektnega. ...prikaži več Ali pa kar takoj izginite v pozabo. Oblivion.

  • Avatar Leon
    Leon 15:38 29.januar 2021.

    Žal Erjavec ni sposoben voditi stranke DeSUS !

  • Janez 15:35 29.januar 2021.

    DESUS sedaj se bo videlo ali ste za svobodo ali ultimat JJ!! Ultimat in diktat za diktaturo!!