Zdravje
8586 ogledov

Kacin pojasnil, zakaj se je cepljenje s prvim odmerkom ustavilo

Jelko Kacin STA
Razmere v cepilnih centrih naj bi se prihodnji teden popravile.

"Dobro nam gre, vse višja precepljenost onemogoča širjenje virusa, veselimo se, da se vse več starejših prijavlja na cepljenje, čeprav s časovnim zamikom," je na današnji tiskovni konferenci povedal državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19. "Epidemiološke razmere se še naprej izboljšujejo. Dolgo pričakovano olajšanje z razlogom prinaša med nas vse več in več optimizma in močno povečuje pričakovanja ljudi, da bo vlada sprostila omejitve."

Dobave nestabilne in nezanesljive

Dobave cepiv so po besedah Kacina nestabilne in vse premalo zanesljive. "Kljub temu smo po podatkih NIJZ precepili s prvim odmerkom že 635 tisoč ali 36,8 odstotka odraslih oseb in 348 tisoč ali 20,2 odstotka oseb tudi že z drugim odmerkom," je povedal Kacin. "V celotni populaciji je z enim odmerkom precepljenih 636 tisoč ali 30,3 odstotka prebivalcev, z dvema odmerkoma pa 348 tisoč ali 16,6 odstotka."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Na podlagi teh številk bo danes odločala vlada!

Vsi dobavitelji cepiv so imeli težave z eno samo izjemo. "Pozitivno izstopa le dobavitelj Moderna, ki vsak teden redno dobavlja enake količine odmerkov," je povedal Kacin. "Žal njihove dobave pokrivajo le majhen,11-odstoten delež dobavljenih cepiv. So pa njihove dobave zelo redne in zanesljive za dva meseca vnaprej. Vemo, koliko cepiv bomo dobili v zadnjem tednu julija." 

Pfizer napoveduje le še za dva tedna vnaprej

Najpomembnejši dobavitelj Pfizer, ki je do sedaj veljal za zanesljivega, je spremenil prakso napovedovanja dobavljenih pošiljk. "Napoveduje le dvotedenske dobave, dolgoročnih pa ne več oz. še ne znova, kot je to počel pred časom," je razložil Kacin. "Dogovor je, da že v tem kvartalu sprosti dodatnih 50 milijonov odmerkov, ki bi jih morali dobaviti do konca leta. Pričakujemo, da bo dobavitelj do konca maja ta dogovor začel uresničevati, kar bi njihove dobave podvojilo. To bi nam končno omogočilo, da v juniju pocepimo več kot 400 tisoč odmerkov tega mRNA cepiva, ki smo jih načrtovali že za mesec marec, a se je zavleklo do junija."

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

Maske v Ljubljani Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Vse regije rumene, le ena zelena!

Ta teden je delež tega cepiva dosegel delež 63 odstotkov in še naprej se povečuje. "V petek pričakujemo večjo količino odmerkov AstraZenece, ki bo omogočila NIJZ, da cepilnim centrom dostavi več odmerkov," je napovedal Kacin. "Ta teden so zagotavljali predvsem AstroZeneco za drugi odmerek, prihodnji teden bodo cepilni centri lažje zadihali. Še vedno držimo v rezervi del odmerkov AstraZenece, saj AstraZeneca ne dobavlja redno cepiv vsak teden, a se trudimo, da bi njihove dobave popravili in stabilizirali." 

Ta teden dobave predvsem za drugi odmerek

Pred dvema tednoma smo s Pfizerjem cepili 52 odstotkov cepljenih, sledila je AstraZeneca s 34 odstotki, nato Janssen s skoraj 9 odstotki, najmanj je bilo Moderne z le šestimi odstotki. "Med vsemi odmerki je šlo kar 70 odstotkov za prvi odmerek, 30 odstotkov cepiv pa je bilo namenjenih za drugi odmerek," je razložil Kacin.  

Po besedah Kacina se je močno povečalo povpraševanje po Astrazeneci, odkar je posvetovalna skupina odobrila skrajšanje časovnega obdobja med prvim in drugim odmerkom cepiva. "A zaloge so skoraj pošle, pričakujemo pa, da bo od petka, ko pride nova pošiljka, bolje," je napovedal Kacin. "Ta teden so cepilni centri prejeli manj kot dve tretjini naročenih odmerkov, dve tretjini dobavljenega je šlo za drugi, ena tretjina pa za prvi odmerek. NIJZ je vse razpoložljive odmerke že posredoval v cepilne centre. Za cepljenje s prvim odmerkom so prioriteta starejši od 70 let in kronični bolniki. Pod 50 let je potreb več, kot je razpoložljivih odmerkov."

Prihodnji teden razmere boljše

Te razmere se bodo po pričakovanjih prihodnji teden popravile. "Za prvo cepljenje bo na voljo za trikrat več odmerkov kot v preteklem tednu," je napovedal Kacin. "Povpraševanje se je povečalo predvsem po cepivu Janssen, saj zadostuje en odmerek. Dobivamo ga manj, kot bi ga morali dostaviti, količine so dosegle le eno tretjino obljubljenega. Dobave očitno še nekaj časa ne bodo v skladu z napovedanimi in ne bodo mogli zadostiti potrebam cepilnih centrov. Tega cepiva ni v skladu s povečanim povpraševanjem."

Koliko ljudi je vpisanih na čakalni seznam za cepljenje, je težko reči, dokler ne bodo vsi podatki uparjeni. Prevzem aplikacije zVem v nekaterih cepilnih centrih še poteka, marsikje je aktivno še ne uporabljajo. "Opazen je trend, da se prijavlja več starejših od 50 let. Ljudje so vse bolj ozaveščeni, poleg tega je napočil trenutek, ko bodo lahko cepljeni v relativno kratkem času," je pojasnil Kacin. 

Pfizer cepivo | Avtor: Epa Epa

Kmalu nova odločitev EME

Cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech je v Kanadi že dobilo dovoljenje za uporabo tudi pri otrocih v starostni skupini od 12 do 16 let. Odločitev o tem naj bi v kratkem sprejela tudi Evropska agencija za zdravila; zelo verjetno, da bo znana še ta mesec. Enako zaprosilo najavlja tudi Moderna, ki pa je v primeru Slovenije manjši dobavitelj cepiv. Kacin ocenjuje, da bi dovoljenje za cepljenje tudi otrok, starih od 12 do 16 let, lahko pomenilo mirnejše razmere konec tega leta. 

Opozoril je, da v tem trenutku nobenega cepiva še ni v zadostnih količinah. Težave se namreč pojavljajo pri proizvodnji cepiva, nabavi učinkovin, vial ipd. Potrebe so večje, kot je zmogljivost dobav. "Dogajanje v Indiji je dodatno opozorilo, da moramo proizvodnjo za cepiva zagotoviti tudi v Evropi, če želimo zagotoviti stabilne dobavne verige," je poudaril državni sekretar. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • JZekspert 13:22 27.maj 2021.

    Da na kratko pojasnim: zdrav je človek, ki ni prebolel covida, ali pa tega sploh ni opazil in ni cepljen in ni testiran in ne diha 20% kisika skozi tiste nagnusne maske... ki vas pošilja vse v kujac že leto ...prikaži več in tri mesece, preklete zmanipulirane budale!! Tega ČLOVEKA!!!! HOČETE POPOLNOMA BREZ UTEMELJITVE DISKRIMIRATI, preklete gliste korona-fašistične!!!!

  • JZekspert 13:20 27.maj 2021.

    Cepiti bi se morali le rizični bolniki nad 70 let, ki so dobro informirani in želijo biti cepljeni. Vse ostalo SILJENJE, PRISILA (PCT, testiranje, maskanje, cepljenje, cepilni potni listi, diskriminacija, segregacija zdravih (=bolnizem!!), itd.), PROPAGANDA, LAŽI, SKRIVANJE AE, SAE in ...prikaži več SMRTI po cepljenju, laganje o učinkovitosti cepiv in v bistvu o vsem okrog tega virusa, pa je zločin, ki bo ovrednoten v Nuernbergu 2. Dr. Fuellmich, povedi nas!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:26 26.maj 2021.

    Upam, da bo letošnji konec poletja zvozimo bolje kot preteklega, ko smo po lastni in vladni neumnosti iz Hrvaške znosili toliko virusa, da do danes nismo h sebi prišli.