Zdravje
6383 ogledov

Novo odkritje, kako otroci prenašajo virus

Šola učenci covid virus razdalja ukrepi Profimedia
Novi dokazi, zakaj bosta v šolah tako pomembna razdalja in higiena.

Več študij je že pokazalo, da večina otrok s koronavirusom razvije mile simptome ali pa sploh ne zboli, največ neznank pa sedaj ostaja pri vprašanju, v kakšni meri otroci virus širijo naprej. Nova raziskava iz Južne Koreje razkriva, da ga lahko nosijo v nosu do treh tednov, kar ob vračanju v šole izpostavlja vlogo ohranjanja razdalje in higiene.

Ob številnih vprašanjih glede otrok in novega koronavirusa je sedaj že povsem gotovo, da ga lahko dobijo tudi otroci, rezultati krvnih preiskav na protitelesa pa kažejo, da so vendarle manj dovzetni za okužbo kot odrasli - zlasti otroci, mlajši od 12 let, zatrjuje vodja britanskega Kraljevega kolidža za pediatrijo in otroško zdravje Russell Viner.

Poleg tega so znanstveniki dokaj gotovi, da otroci tudi v primeru okužbe manj verjetno zbolijo, saj jih veliko sploh ne razvije simptomov. Največ nejasnosti tako ostaja glede vprašanja, v kolikšni meri ga širijo. Nekaj odgovorov bi lahko po poročanju britanskega BBC prinesla nova južnokorejska študija.

Ta je na podlagi podatkov 91 otrok ugotovila, da je celo pri tistih z malo ali brez simptomov v brisu nosu mogoče najti virus še po treh tednih. To pa po mnenju avtorjev pomeni tudi, da ga lahko prenašajo naprej. Glede na to, da nosijo virus, bi bilo "nelogično misliti, da otroci ne igrajo vloge pri širjenju", je prepričana tudi vodja oddelka za otroške bolezni na pediatrični kliniki v Washingtonu Roberta DeBiasi.

A po drugi strani prisotnost genetskega materiala virusa v brisih dihalnega trakta še ne pomeni prenašanja, zlasti pri ljudeh, ki ne kašljajo ali kihajo, zatrjuje profesor z univerze v Liverpoolu Calum Semple.

Tako za otroke kot odrasle namreč velja, da tisti z blagimi simptomi - ki ne kašljajo in spuščajo virusa v zrak - manj širijo virus. Otroci pa v splošnem razvijejo milejše simptome bolezni, povzema STA.

Kot zaključuje BBC, vprašanje točnega tveganja, ki ga za širjenje koronavirusa otroci predstavljajo otroci, ostaja odprto, bo pa iskanje odgovora nanj ključnega pomena za nadzor prihodnjih izbruhov bolezni.

 
Komentarjev 6
 • suineg78 08:56 30.avgust 2020.

  Srbija ima vecji problem kot Hrvaska. Vlada jo umakne iz rdecega sezmama. Nasim otrokom pa maske. Budale! P.S. CDC je zmanjsal stevilo Covid smrti iz 160k na 9k. Boste kaj o tem?

 • Avatar ovca
  ovca 19:16 29.avgust 2020.

  Studija na marsu je dokazala,da je prvi val virusa neumnosti mimo. Strokovnjaki se niso ugotovili,kako se siri,pusca pa hude posledice na bdp. Strokovnjaki vedo le,da se siri od zgoraj navzdol -anatomsko. Dokazali so tudi,da so tisti,ki imajo iq vecji kot ...prikaži več imajo stevilko noge,naravno imuni nanj. Vir:mars report.

 • mulc1 17:32 29.avgust 2020.

  Pa nehajte nabijat te nebuloze. kako virus prenašajo polži? Ja v hičici, menda, budale blentave