Zdravje
386 ogledov

Kaj je treba narediti, če se želite cepiti

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek je predstavila potek cepljenja v prihodnjih tednih.

Slovenija je do zdaj prejela 33.150 odmerkov cepiva proti covidu-19. Razdeljenih je bilo okrog 30.000 odmerkov, preostanek pa bo razdeljen do konca tedna. 

Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo 26. decembra 2020, ko je bilo med domove starejših občanov in bolnišnice razdeljenih 9750 odmerkov. Večina odmerkov je bila že prvi dan porabljena. Drugo pošiljko, v kateri je bilo 6825 odmerkov, so razdelili med bolnišnice, za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev, pa tudi v tiste domove starejših oskrbovancev za zaposlene, ki še niso bili cepljeni.  

V torek je bilo ob 6.956 opravljenih PCR testih 2602 pozitivnih na novi koronavirus sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih kar 37,4 odstoten. Opravljenih je bilo tudi 15.238 hitrih testov, pri čemer jih je bilo pozitivnih 752 ali 4,9 odstotka. Skupaj je bilo pozitivnih 3354 opravljenih testov. 

Ta ponedeljek je Slovenija prejela 16.575 odmerkov, ki so bili v tem tednu razdeljeni v zdravstvene domove in bolnišnice, pa tudi še v nekatere domove za starejše. Večina teh odmerkov je bila že razdeljenih, nekaj jih bo še do konca tedna. 

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek je poudarila, da prihaja do zamika vnosa cepljenih v sistem RCO. "V sistem RCO je bilo do 9. ure zjutraj vpisanih 9165 cepljenih oseb. Ti podatki malo počasneje prihajajo v sistem, kot bi si želeli," je pojasnila, zakaj prihaja do razlike med številom razdeljenih odmerkov in številom potrjenih cepljenih v sistemu RCO. 

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa

Prihodnji teden se začenja cepljenje starejših od 80 let

V ponedeljek bo prispelo še 16.575 odmerkov. Zaradi dodatno izraženega interesa bodo odmerki delno namenjeni še za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev. V to so vključeni tudi koncesionarji, zasebniki, negovalci na domu, zobozdravniki, lekarne. 
Približno 12.000 odmerkov bo namenjenih za cepljenje starejših od 80 let in več, ki na cepljenje lahko pridejo v zdravstvene domove. Grgič Vitek je poudarila, da bo cepljenje zaradi specifičnosti Pfizer/BioNTechovega cepiva  potekalo izključno v cepilnih centrih, torej v zdravstvenih domovih in v bolnišnicah. V slednjih bodo cepili le zaposlene. 

Prihod naslednjih pošiljk cepiva je predviden 25. januarja (15.600 odmerkov) in 1. februarja (17.550 odmerkov) ter tako naprej do konca marca. Del cepiva, ki bo prispelo 25. januarja, bo namenjeno za cepljenje z drugim odmerkom, preostanek pošiljke pa starostnikom, starejšim od 80 let. 

Drugo cepivo bi lahko odobrili še danes
Danes naj bi EMA odločala o odobritvi cepiva Moderne. »Kdaj ga bomo dobili, ne znam napovedati,« je dejala Marta Grgič Vitek. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je dodal, da bo več znanega po tem, ko bo cepivo odobreno. Po odobritvi bo jasno, koliko in kdaj dobi Slovenija, je dodal. 

Za cepljenje je treba poklicati

Na terenu prihaja do velike zmede glede tega, kje in kdaj naj se starostniki, ki bi želeli biti cepljeni proti covidu-19, prijavijo. Grgič Vitek je dejala, da so ministrstvo za zdravje posebej opozorili na to, da nekateri zdravniki že delajo sezname, medtem ko drugi pacientom odgovarjajo, da še nimajo navodil. 

Grgič Vitek je pojasnila, da naj bi zdravstveni domovi danes prejeli še dodatno navodilo, v katerem je predvideno, da se zbirajo prijave pri osebnih zdravnikih. "Zdravstveni domovi morajo zbrati številke, koliko cepiva potrebujejo, da bo lahko NIJZ ustrezno distribuiral cepivo," je povedala. 

Najprej bo cepljenje namenjeno starejšim od 80 let, zaželeno pa je, da podajo interes tudi starejši od 70 let. "Žal v tej fazi ni možno cepljenje nepokretnih na domu. Cepiva se namreč, ko je pripravljeno, ne da transportirati, ker bi lahko iz ene viale vzeli samo en odmerek. Treba bo počakati na bolj ugodno cepivo," je povedala.

Cepljenje proti covid-19, koronavirus | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Prejeli tri prijave neželenih učinkov

NIJZ je do zdaj prejel tri prijave resnih neželnih učinkov. Primer, ko je šest ur po cepljenju prišlo do smrti, bo preučila strokovna skupina. Grgič Vitek pričakuje, da bi lahko bili zaključki znani najkasneje do jutri. 

V drugem primeru neželenega učinka je prišlo v uri po cepljenju pri cepljeni osebi do urtikarije. Oseba je bila ustrezno obravnavana, po aplikaciji antihistaminika se je težava razrešila v 15 minutah. 

V tretjem primeru je cepljena oseba nekaj ur po cepljenju začutila bolečino v nadlahti, naslednje jutro so se pojavili še glavobol, driska in bruhanje. Simptomi so v naslednjih dveh dneh izzveneli, oseba pa je zdaj zdrava in brez težav. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.