Zdravje
510 ogledov

Kaj lahko naredimo, da ne pregorimo

Peter Markič psiholog Nebojša Tejić/STA
Psiholog Peter Markič poudarja, da ne smemo pozabiti poskrbeti zase, da ne izgorimo.

Za človekovo delovanje so potrebni trije pogoji – da človek zna, da zmore in da hoče. Tretji pogoj, da hoče, je najpomembnejši, saj z njim lahko nadomestimo pomanjkanje pri ostalih dveh. To je lahko usodno takrat, ko človek hoče več, kot lahko zmore. To je pot, ki zanesljivo vodi v izgorevanje, je poudaril psiholog Peter Markič. 

"V tej situaciji so številni v skušnjavi, da pozabijo nase in hočejo več kot zmorejo. Sem lahko sodijo starši, ki v zelo različnih pogojih opravljajo poleg svoje službe, še službe vzgojiteljice ali učiteljice svojih otrok. Stiska je še večja v slabih prostorskih pogojih, v majhnih stanovanjih in 24-urno sobivanje povzroča številne preizkušnje potrpežljivosti za oboje," je pojasnil Markič. "Enako naporno je tudi bivanje v samoti, kjer ljudje samo čakajo na naslednjo informativno oddajo o najnovejšem stanju na tem področju in jim je to edino opravilo, vendar zelo moteč dejavnik."

Peter Markič psiholog | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA

Kaj lahko naredimo?

Markič svetuje, da si doma naredimo razpored, ki vsem članom odmerja čas za delo, druženje in nekaj časa za samoto. "Tako sobivanje postane znosno. Naloga vseh nas je, da lajšamo drugim njihova bremena. Opazimo ljudi, ki so v stiski, jim pomagamo po svojih močeh. Pogosto je že klic po telefonu ali videopovezavi pravi blagoslov."

Če smo sami v stiski, poiščemo pomoč ali vsaj družbo. To je znak moči in nikakor ni nemoč, je poudaril. 

Če ste v stiski, so vam za pomoč 24 ur na dan vse dni v tednu na voljo izkušeni psihologi in psihoterapevti. Dosegljivi so na brezplačni telefonski številki 080 51 00.

Otrokom in mladostnikom v stiski je na voljo TOM telefon, vsak dan med 12. in 20. uro na telefonski številki 116 111. 

V rizično skupino spadajo zdravstveni delavci in negovalno osebje v domovih za starejše občane. "Poslanstvo in želja pomagati bolnim jih lahko pahne čez mejo zmogljivosti. Stisko povečujejo še njihovi oboleli sodelavci. Večina jih že sedaj dela prekomerno. Tu je tudi odgovornost vodij, da poskrbijo za svoje sodelavce, da se ne iztrošijo," je poudaril. "Požrtvovalnost ima svoje meje, ki jih ne smemo prestopiti. Poznati svoje meje je znak moči." 

Odklop od dela je nujen in predstavlja sprostitev. "Poskrbeti moramo za uravnoteženje zahtev, ki jih pred nas postavlja epidemija na eni in svojih možnosti na drugi strani tehtnice. V bistvu sta dve strani, ki jih moramo uravnotežiti. Manj lahko vplivamo na zahteve, ki jih pred nas postavlja težka situacija. Več pa na ohranjanje svojih zmožnosti za obnavljanje svoje energije."

Jelko Kacin covid-19 Slovenija Vlada še za 30 dni podaljšala epidemijo

Človek ima v sebi štiri akumulatorje energije: fizičnega, čustvenega, socialnega in duhovnega. Markič je jasen, "poskrbeti moramo za redno polnjenje vseh štirih". Fizičnega polnimo s počitkom, zdravo prehrano in gibanjem. Čustvenega obnavljamo s pogovori, s pozitivnim pogledom in sporočilom. Socialno energijo nam vračajo družinski člani in prijatelji v svojih stikih. "Že v prvem valu smo se naučili, kaj zares šteje in socialna mreža sodi sem. Pred okužbo se varujemo s fizično razdaljo in socialno bližino," je pojasnil. Smiselnost življenja in dela nam daje duhovno energijo. 

"Kar prestajamo sedaj, ni prva kriza v našem življenju. Marsikatero smo že prebrodili in se iz vsake kaj naučili. Tudi ta bo minila. Vzeti si čas zase ni lahko, je pa nujno potrebno, če hočemo pomagati drugim, sicer bodo morali čez nekaj časa drugi pomagati nam," je položil na srce vsem.

dezurni@zurnal24.si 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.