Zdravje
16183 ogledov

Kako lepo, svojo punčko bo poimenovala po svoji rešiteljici, 15-letni deklici

instagram
Rodila bo punčko, ki ji bo ime Sofija. Tako se je namreč imenovala tragično preminula 15-letna deklica, od katere je leta 2018 prejela jetra.

Beograjčanka Ivana Joksić (32) si je močno želela postati mama, da bi se ji želja uresničila, je morala najprej na presaditev jeter. Zdaj se ji bodo sanje uresničile, saj se je kljub zdravilom, ki jih mora jemati vse življenje, ter številnim solzam in strahu, danes v sedmem mesecu nosečnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 👑Joksic Ivana👑 (@_ivana___j)

Ivana je imela dolga leta težave z jetri, potem je zbolela za zlatenico in vedela je, da je nekaj zelo narobe. "Moja koža je spremenila barvo, bila sem popolnoma rumena. Takrat sem vedela, da je nekaj resnega. Parametri, ki kažejo na stanje jeter, niso bili takšni, kot bi morali biti, zato sem šla na pregled na beograjsko kliniko, kjer sem pričakovala terapijo. Niti na misel mi ni prišlo, da bom kmalu na listi za presaditev organov. Ker mi zdravnica v kliničnem centru ni povedala ničesar konkretnega, sem šla po drugo mnenje v drugo ustanovo. Tam mi je zdravnik naravnost povedal, da potrebujem presaditev, če hočem normalno živeti in nekoč postati mama," je za Kurir povedala Ivana.

Med obsežnimi preiskavami in številnimi terapijami je izvedela, da so ji v podjetju, kjer je bila zaposlena, odpovedali delovno razmerje in da je s tem izgubila zdravstveno zavarovanje. "Mislila sem, da bom morala na organ čakati leta, da bom vse težje bom živela in ne bom imela otrok, saj nimam niti zavarovanja, da bi lahko jemala zdravila. Spomnim se, da je takrat k meni prišla mama in me dobesedno stresla, postavila na tla in mi rekla, naj grem na zavod za zaposlovanje in si zagotovim zdravstveno zavarovanje," se spominja Ivana.

Jetra dobila od 15-letne Sofije

Med čakanjem pri okencu ji je zazvonil telefon. "Zdravnik je poklical in mi povedal, da se je pojavil organ, ki mi ustreza po vseh parametrih. Potem se od navdušenja nisem več nič slišala, zato mi je moral večkrat povedati, kam naj pridem in kdaj," se spomni Ivana. Imela je srečo - na nov organ je morala čakati le tri tedne. Če ga ne bi dobila, nikoli ne bi mogla postati mama, pa tudi s presajenimi jetri so možnosti za kaj takega minimalne. Jetra je dobila od 15-letne deklice. 

"Nekaj časa po operaciji sta me poklicali mama in sestra dekleta, ki je bila moja darovalka. Ime ji je bilo Sofija in je žal umrla po zaužitju ekstazija. Od tistega dne sem v stiku z njeno družino in takoj ko sem izvedela, da sem noseča, sem jih o tem obvestila. Rekla sem jim, da če bo punčka, se bo seveda imenovala Sofia. Z možem, ki je bil v času presaditve moj fant, sva se o tem dogovorila že takrat, saj sem danes živa samo po njeni zaslugi," je povedala Ivana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.