Zdravje
40 ogledov

Kako preživeti dan po noči s premalo spanca

Zaspanost Profimedias
Dogaja se vsem med nami, šolarjem, študentom in zaposlenim. S katerimi ukrepi bomo lažje prebrodili dan z le nekaj ur spanca in česa takrat ne smemo storiti? Nikar ne storite napake z ogromnimi količine kave.

Pomanjkanje spanca prej ali slej pusti posledice: razdražljivost, slaba koncentracija, nedelovanje spomina, produktivnost na psu. 

Marsikdo pa mora tudi zavoljo službe delati še pozno v noč, ko se mudi s kakšnim projektom. Po kakšni uri spanca pa "jovo na novo." Kako se spopasti s pomanjkanjem spanca?

Stopite na svetlobo

Čimprej stopite iz teme in sence, saj sončna svetloba za telo pomeni prvo konkretno spodbudo. Kot pojasnjujejo klinični psihologi, svetloba zmanjša sproščanje hormona melatonina, ki nas dela zaspane. Tudi sicer redni odmori med delom, ko stopimo na sonce, bistveno izboljšujejo naše počutje in preganjajo utrujenost.

Mrzla prha

30 do 60 sekund mrzle prhe bo stimuliralo sproščanje adrenalina. Nič ne bo bolj prebudilo živčnih končičev.

Dihajte

Dihajte skozi nos počasi, vdihi naj trajajo po pet sekund. Nato izdihnite skozi usta v dveh sekundah. Ponovite petkrat, pravi strokovnjak Mark Kovacs. Takšno dihanje znižuje in zvišuje utrip srca.

Nikar ne planite na izdatno kosilo

Če ste spali malo, potem skozi ves dan jejte le manjše obroke hrane, ki vam bodo zagotavljali potrebno energijo. Če si boste neprespani namreč privoščili obilno kosilo, se boste le še stežka obdržali pokonci. Izdatni obroki namreč obremenijo telesne organe, zato boste imeli občutek, da ste še bolj zaspani.

Proteini za moč

Najboljša hrana v takšnih primerih so proteinske ploščice, ki vam bodo zaradi ogljikovih hidratov dali zagonsko energijo. Med hrano zaspanih ljudi naj bodo tudi (zmerni) obroki jajc, grškega jogurta ali manjšega kosa mesa.

Ne napolnite se s kavo

Velike količine kave vam ne bodo pomagale, kvečjemu nasprotno. Preveč kofeina vas napravi nervozne in neosredotočene. Kavico (ne kavo) si privoščite na vsake štiri ure, 50 do 100 mg kofeina je povsem dovolj. Nikar je ne pijte po 16. uri, sicer vas čaka še ena noč slabega spanca. 

Kava pred siesto

Strokovnjaki ugotavljajo, da kavica in kratek spanec, ki traja do pol ure, tvorita izvrstno kombinacijo za produktivne možgane. Ko se zbudite, bo namreč že pričel delovati kofein in vas ponesel skozi preostanek dneva. Kofein prične na telo delovati kakih 45 minut po vnosu v telo, piše Business Insider.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.