Zdravje
11626 ogledov

Kako si sami naredite masko

zaščitna maska domača izdelava koronavirus
1/3
Profimedia
V UKC Ljubljana so pripravili navodila za izdelavo in uporabo pralnih zaščitnih bombažnih mask.

Doma narejene bombažne zaščitne maske so namenjene večkratni uporabi. Maske je treba izdelovati iz blaga, ki omogoča pranje v pralnem stroju na najmanj 60 °C ali 95 °C. Operejo se z običajnimi pralnimi praški, suhe maske pa je treba prelikati z likalnikom. 

"Pri izdelavi zaščitnih mask smo v šivalnici UKC LJ izhajali iz kirurške maske, izmerili smo širino in dolžino, odločili pa smo se za zavezovanje z bombažnimi trakovi - elastika namreč ni primerna za pranje na visokih temperaturah," so zapisali v navodilih za izdelavo zaščitne maske. "Za izdelavo ene maske potrebujemo kos bombažnega blaga dimenzij 19 krat 36 cm in dva bombažna trakova, dolga 100 cm." 

"Pripravimo šablono za označitev gubic, ki so namenjene temu, da je masko mogoče razširiti in prilagoditi. Delo si lahko poenostavimo tako, da položaj gubic označimo, ko imamo blago že na stroju."

"Za dobro tesnjenje maske na nosnem predelu uporabimo gospodinjsko žičnato zapiralno sponko za vrečke, ki jo dobimo v mnogih trgovinah z živili. Ker ta žička ne sme prodreti ven, jo vtaknemo v kos materiala, ga prepognemo, si označimo gubice in žičko vstavimo v nosni del, da ga kasneje lahko namestimo." 

"Dokončano masko si namestimo tako, da zgornji trak zavežemo za glavo, spodnjega pa za vratom." 

Kako masko uporabljati?

Ob tem v UKC opozarjajo, da je treba pred namestitvijo maske umiti ali razkužiti roke. Masko se na obraz namesti tako, da od zgornjega dela nosnega korena sega preko ust in pod brado ter se tesno prilega obrazu. 

Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke. Maske nikoli ne nosimo pod nosom ali pod brado. Po 2 urah ali v primeru ovlažitve maske le-to odstranite s prijemom za trakove ali elasikte. Maske se nikoli ne dotikajte spredaj. 

Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost (ne glejte navzdol), s tem preprčite raztros mikrobov s površine maske po obleki. Po odstranitvi si obvezno umijte ali razkužite roke. 

"Naj nam ne da občutka lažne varnosti"

Uporaba doma narejenih mask ni ekvivalentna kirurškim maskam, zato ni primerna za zdravstvene delavce, a kljub temu zagotavlja določeno zaščito. "Pomembno je, da jo uporabljamo pravilno, s čistimi rokami," poudarja zdravnica Tina Bregant. "Masko je potrebno nadeti tako, da pokrije celoten obraz, od korena nosu do brade. Če imamo očala, naj gredo čez rob maske. Ko je nameščena, se je ne dotikamo več." 

Masko je potrebno zamenjati, takoj ko se navlaži, kar se navadno zgodi v roku pol ure do dveh ur. "S pravilno rabo maske ščitimo druge, drugi ščitijo nas in tako ščitimo eden drugega," poudarja Bregantova.

Glede materiala, ki se uporablja za doma narejene maske, ni veliko izbire, saj mora biti pralen na visoki temperaturi in primeren za likanje. "Ko maska postane vlažna, postane bolj prepustna," poudarja Bregantova. "Poleg tega nam takšna maska ne sme dajati lažnega občutka varnosti. A če se tega azvedamo, nas lahko deloma zaščiti tudi pred virusom." 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • giaforlea 09:05 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • gfasimor 04:05 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • acheliw 23:04 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks