Zdravje
207 ogledov

Kako ublažiti stres pri starejših odraslih

Starejši voznik Profimedias
Med najučikovitejše metode spadajo telesna aktivnost, podporne skupine in hišni ljubljenčki.

Stres ima lahko mnogo vzrokov in je v različnih življenjskih obdobjih povezan z različnimi vzroki. Pri starejših odraslih je lahko povezan s kroničnimi obolenji, izgubo zakonca, upokojitvijo in drugimi življenjskimi spremembami. Od dejavnikov, ki sprožajo stres, je odvisno tudi njegovo zdravljenje. Harvardsko posebno poročilo o obvladovanju stresa pa izpostavlja, da obstajajo tudi taktike, ki so učinkovite za zmanjševanje stresa – ne glede na njegov izvor in starostno skupino.

Med najučinkovitejšimi metododamo poročilo izpostavlja redno telesno aktivnost. Če ste slabotni, se posvetujte s svojim zdravnikom, ali se lahko začnete ukvarjati z vadbami, ko je na primer tai chi, ki poleg številnih pozitivnih učinkov izboljšuje tudi razpoloženje. Telesna aktivnost vam bo izboljšala zdravje, dvignila razpoloženje in posledično zmanjšala stres.

Razmislite o tečajih in programih, s katerimi bi okrepili vašo samozavest in ki vas bodo naučili obvladovati konflikte ter izraziti vaše želje, ali pa se pridružite podporni skupini, če se soočate z izgubo ljubljene osebe. 

Pri obvladovanju stresa vam lahko pomagajo tudi hišni ljubljenčki. Nekatere študije kažejo, da psi, mački in druge živali znižujejo raven stresa, a ob tem ne pozabite fizičnih in tudi finančnih obveznosti, ki pridejo s hišnim ljubljenčkom. 

Pomagajo vam lahko tudi delavnice oziroma programi za telo in um, ki so primerni za vse starostne skupine. Nekateri so oblikovani posebej za starejše, drugi pa se denimo osredotočajo na kronične bolečine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.