Zdravje
171 ogledov

Kako z majhnim trikom brez očal videti jasno sliko

Trik z roko Žurnal24 main
Sliši se preveč preprosto, a vendarle deluje. Četudi ste kratkovidni se do vrednosti -6.0, boste brez očal ali leč lahko s preprostim trikom videli jasno sliko.

Sklenite roke tako, da boste s prsti ustvarili zgolj zelo majhno odprtino za svetlobo. Nastavite odprtino tesno na oko in poglejte oddaljen predmet. Drugo oko naj bo prekrito ali zaprto. Četudi ste kratkovidni, bi morali oddaljeni predmet videti zelo jasno in z ostrimi robovi. 

Zakaj? Očesni zdravnik David Allamby iz londonske klinike za očesne bolezni pojasnjuje, da je trik znan že zelo dolgo, prvič naj bi o njem poročali na Kitajskem že v petem stoletju pred našim štetjem.

Svetlobe oddaljenega predmeta, ki v zgolj omejenem obsegu vstopi na mrežnico skozi zenico, očesu ni potrebno prilagajati oziroma izostrovati. Če je svetlobe več, pa mora oko s pomočjo leče ta višek svetlobe še izostriti. A zaradi napak pri delovanju leče in posledične kratkovidnosti ali daljnovidnosti človeško oko tega ne zmore vedno, zato tak človek potrebuje korekcijska očala ali kontaktne leče.

Kako deluje? Minute Physics pojasnjuje:

Allamby je za Daily Mail pojasnil, da trik z rokami v oko prepusti le že izostreno svetlobo, kar lahko pomaga do 85 odstotkom ljudem videti oddaljene predmete ostre, pa čeprav imajo dioptrijo vse do vrednosti - 6,0. Vendar po drugi strani majhna luknjica precej zmanjša vidni kot očesa in informacije, ki bi jih sicer oko poslalo v možgane. Prav tako je slika temnejša.

Vsekakor pa lahko pride prav v marsikateri situaciji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.