Zdravje
981 ogledov

Kakšne vrste prhljaja imam

Prhljaj Profimedias
Preden boste začeli odpravljati svoje težave s prhljajem, razmislite, ali imate suhi ali mastni prhljaj in ali bi morali poleg prhljaja zdraviti tudi razdraženo lasišče.

Na suhem lasišču je prhljaj sestavljen iz suhih, drobnih, tankih belih lusk, ki zlahka odpadajo in so zato vidne na temnih oblačilih. Na mastnih lasiščih pa so luske večje in debelejše in se ponavadi držijo lasišča ob vznožju las. Prhljaj običajno spremlja tudi srbeče lasišče. Seboroični dermatitis na lasišču je prhljaj v svoji najhujši obliki, ki povzroča, da koža okoli lasišča postane rdeča in luskasta.

Prhljaj je velika nadloga, ki lahko močno zagreni življenje. Povezujemo ga z boleznijo, nekateri v njem vidijo pomanjkanje higiene ali zanemarjenost, zato lahko posledično pomembno vpliva tudi na družabno življenje. 

Prhljaj ostaja na ramenih, na sedežih avtomobilov, pogosto gre z roko v roki s srebečim lasiščem in praskanjem. To je še posebej nevarno, saj praskanje povzroča ranice na lasišču, posledično pa možna vnetja in dodatne težave.

Masten ali suhi prhljaj?

Uporaba napačnega ali agresivnega šampona proti prhljaju lahko naredi več škode kot koristi. Mnogi začasno pomagajo, nekatere snovi v izdelku pa lahko prinesejo nove težave in nas tako ujamejo v začaran krog težav.

Preden izberete najprimernejši šampon, morate vedeti, kakšen prhljaj imate. Ločimo namreč suhi in mastni prhljaj. Mastni prhljaj je posledica povečanega izločanja žlez lojnic in ga prepoznamo po večjih in debelejših belorumenih oblogah, ki se držijo las ter lasišča.

Suhi prhljaj hitro opazijo tudi drugi, saj nam kot bel prah pada po oblekah. Pogosto ga spremlja tudi srbeče lasišče, najpogosteje pa je za suhi prhljaj kriva nepravilna nega z agresivnimi kozmetičnimi sredstvi, pogostim sušenjem las in podobno.

Delovanje na mikrobiom

Študije so pokazale, da se v primeru prhljaja poruši ravnovesje celotne sestave mikrobioma, ki skrbi za zdravo lasišče. Zato je v novem Dercosovem šamponu Selenij DS*, ki uravnava mikrobiom in odstrani do sto odstotkov vidnega prhljaja. Hkrati pomirja srbeče lasišče in do šest tednov preprečuje ponoven nastanek prhljaja.

Glede na lastnosti vašega lasišča lahko izbirate med tremi Dercos šamponi, ki vas bodo rešili bele nadloge: Dercos šampon proti prhljaju za normalne do mastne lase, Dercos šampon proti prhljaju za suhe lase in Dercos šampon proti prhljaju za občutljivo lasišče-

Dercos šampon proti prhljaju za normalne do mastne lase s selenom DS deluje proti prhljaju že po prvi uporabi in odstrani sto odstotkov vidnega prhljaja*. Nova formula poleg učinkovitosti zagotavlja tudi prijeten vonj in udobnejšo uporabo. Poleg selena DS vsebuje tudi antioksidant tokoferol (vitamin E), salicilno kislino in ceramid R, ki poskrbijo za izjemno učinkovitost izdelka in pomagajo obnoviti mikrobiom lasišča. Nova formula je preizkušena pod dermatološkim nadzorom in je optimalna za normalne do mastne lase, nagnjene k prhljaju. Lasišče postane ponovno zdravo, brez prhljaja in prekomernega luščenja, lasje pa so mehki, prožni in sijoči.

Na enak način deluje tudi Dercosov šampon proti prhljaju za suhe lase, ki zagotavlja odpravo suhega prhljaja.  

Občutljivo lasišče in prhljaj

Dercos šampon proti prhljaju | Avtor: Dercos Dercos
Osebe s prhljajem običajno trpijo tudi zaradi občutljivega lasišča in občutka neudobja. Povečano število dražljajev neugodja pri ljudeh z občutljivim lasiščem spodbuja celično obnovo in nastanek prhljaja. Zato pri občutljivem lasišču ni dovolj, da delujemo zgolj na prhljaj.

Dercos predstavlja inovativno nego proti prhljaju, ki je prilagojena potrebam občutljivega lasišča. Šampon proti prhljaju in brez sulfatov z dvojnim delovanjem proti prhljaju in srbečici vsebuje učinkovine, ki jih uporabljaju tudi v dermatologi. Ena od učinkovin je Pirokton olamin, ki pomaga pri pomirjanju lasišča in zavira razmnoževanje gljivic imenovanih Malassezia, ki so del naravne flore lasišča. Uravnava tudi luščenje epidermis. Pomembna učinkovina je še Bisabolol, ki ga najdemo v pravi kamilici in je znan po svojih pomirjujočih lastnostih.

Sulfati so površinsko aktivne snovi, ki šamponu zagotovijo moč čiščenja, njihove lastnosti pa pogossto niso primerne za zelo občutljivo lasišče, zato jih v Dercos šamponu za občutljivo lasišče ne najdemo. Dercos jih je zato nadomestil z nežno čistilno učinkovino, ki zagotavlja boljšo toleranco in je zato primerna tudi za občutljivo lasišče.

*Test redne uporabe v obdobju 2 tednov – Italija