Zdravje
10895 ogledov

Kdo je upravičen do zdravil za covid-19? Stroka: "Navodila so jasna!"

Regeneron; zdravilo za covid-19 Profimedia
Zdravljenje se lahko začne že pred razvojem bolezni.

Namenjeno vsem tisti, ki imajo dejavnike tveganja za težek potek bolezni in niso zaščiteni

"Če zdravniki to izjavljajo, mi je zelo žal," je o zdravnikih, ki še vedno ne vedo, za katere bolnike se lahko uporablja koktajl monoklonskih protiteles Regeneron, povedala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Pojasnila je, da so na Zdravniški zbornici Slovenije vsem osebnim zdravnikom najmanj dvakrat poslali obvestilo, zdravnike pa je o novem zdravilu obvestilo tudi ministrstvo za zdravje. 

Po njenih besedah je protokol zelo enostaven: zdravilo je namenjeni tistim, ki imajo dejavnike tveganja za težek potek bolezni in niso zaščiteni. "Bodisi da so že zboleli in se trudimo, da jih ne bi bilo treba hospitalizirati, ali pa so bili v tesnem stiku in imajo tako osnovno bolezen, zaradi katere lahko upravičeno sklepamo, da niso ustvarili imunskega odgovora," je poudarila in še enkrat dodala, da ne razume, kje je prišlo do luknje v komunikaciji. 

Glede zdravljenja bolnikom svetuje osebni zdravnik, ki skupaj z drugimi strokovnjaki presodi, ali je zdravilo za bolnika primerno. Infektologinja Tadeja Kotar je razložila, da je zanimanje za terapijo z monoklonskimi protitelesi veliko.

Poživitveni odmerki: Zaenkrat priporočajo mRNK cepiva, razen za izjeme

Kako pa je s poživitvenimi odmerki? Kot je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, tretji odmerek po šestih mesecih od prejema druge doze cepiva priporočajo za starejše od 65 let, za tiste, ki imajo pridružene bolezni, ter za ljudi, ki so pri delu bolj izpostavljeni okužbam, recimo zdravniki, učitelji, vzgojitelji ipd. 

Za poživitveni odmerek trenutno uporabljajo cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna, torej s cepivi na bazi mRNK. Vektorska cepiva (AstraZeneca, Janssen) pa so primerna za tiste, ki so imeli na cepljenje z mRNK cepivi hujše reakcije.

Kot je povedala Logarjeva, poživitveni odmerki na podlagi podatkov iz drugih držav dajejo dobre rezultate. Kot primer je navedla Izrael, kjer so po tem, ko so dobršen del prebivalstva cepili še s tretjim odmerkom cepiva, zabeležili umirjanje epidemije. Pričakujejo tudi, da bo tretji odmerek dobro zaščitil pred okužbo in pred težjim potekom bolezni.

Nagrada za zdravnike, ki starejše spodbujajo k cepljenju

Poročali smo že o novi odločitvi vlade glede spodbujanja k cepljenju, ki predvideva dodatna sredstva za zdravstvene delavce, ki promovirajo cepljenje pri svojih starejših pacientih. Logarjeva je pojasnila, da ljudje načeloma najbolj zaupajo prav svojim osebnim zdravnikom, veliko ljudi se sicer v poplavi informacij ne more odločiti, ali bi se cepili. Kot je dejala, so se nekateri osebni zdravniki že v preteklosti zelo angažirali, da so dosegli svoje varovance in jim predali koristne informacije. Zato ocenjujejo, da so vsi ukrepi, ki pripeljejo do cilja precepljenosti, ustrezni. 

Učinkovitost zdravstvenih delavcev se bo ocenjevala na podlagi podatkov iz baze cepljenih, iz katere je razvidno, koliko opredeljenih pacientov je pri posameznem zdravniku polno cepljenih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • rd2dmk2 17:57 22.oktober 2021.

    citirima iz članka :"kdo je upravičen do zdravila za covid-19? stroka navodila so jasna!" ja stroka, navodila so jasna.. samo kumu je jasno.. sosedovemu flokiju . vam stroki pa sigurno NE. vsak dan imate nove ideje. mislim da nimate spomina ...prikaži veča niti za en dan nazaj, in ne veste kaj ste včeraj leporečili in ponujali, dons pa ste čist drgač. meni sploh ni jasno kako vam pri vsej tej dementnosti sploh pride na misel da dvignete plačo. dejte mal en dan se v roke vzet in potalajte med narod nagrabljeno.

  • Avatar Lion007
    Lion007 16:49 22.oktober 2021.

    Zdaj imamo e-tajnico in te poveže z e-zdravnikom, ki ti napiše e-recept in e-napitnico za e-zdravilo in e-bolezen in te napoti na e-pregled v e-ZD in e-bolnico k è-specialistu. 😡

  • David_Boyle 16:08 22.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice