Zdravje
388 ogledov

Kljub stavki zdravniki obravnavali več pacientov

Zdravnik zdravstveni pregled Profimedia
Po podatkih ZZZS so izvajalci v ambulantah družinske medicine januarja in februarja, ko je potekala zdravniška stavka, ki še traja, v primerjavi z enakim obdobjem lani opravili za 133.667 ali 6,4 odstotka več obravnav.

Več obravnav so opravili tudi v zobozdravstveni in v specialistični ambulantni dejavnosti, manj pa v akutni bolnišnični dejavnosti. V specialistični ambulantni dejavnosti so opravili 68.692 ali 5,3 odstotka več obravnav kot v enakem obdobju lani. V akutni bolnišnični dejavnosti pa so izvajalci opravili 333 ali za 0,6 odstotka manj operacij in posegov kot januarja in februarja 2023, so sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). 

"Pri interpretaciji podatkov je treba upoštevati tudi, da so bile vse dejavnosti lani januarja in februarja plačane po realizaciji (količinsko neomejeno), letos pa so nekatere plačane samo do plana in je posledično tudi to vzrok za manjšo realizacijo," razlagajo na ZZZS. 

Učinek stavke različen od izvajalca do izvajalca

Ocenjujejo, da je učinek zdravniške stavke različen od izvajalca do izvajalca ter da je učinek lahko opaznejši šele od meseca marca dalje, ko so se uveljavljali umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo. Podatke za mesec marec bo ZZZS od izvajalcev za potrebe obračuna opravljenih storitev prejel do začetka meseca maja 2024. 

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se je začela 15. januarja, se je prevesila v 12. teden in je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Pepe007 11:17 03.april 2024.

    Naloga ZZZS je, da plačnikom, ki potrebujejo storitev, najde izvajalca ali neha pobirati denar. PIKA. Stavka ne more imeti s pacienti nič bistvenega in ti podatki tudi kažejo na to. To, da ministrstvo vlaga več napora v spreminjanje pravil stavke ...prikaži več preko zakonodaje med samo stavko kot v preprosto končanje stavke, je otroško in kaže na resno nesposobnost. Zrelo pa tudi za pregon, ker ni normalno, da delodajalec med stavko menjava pravila. Je imel prej čas zato.

  • tamara8 10:32 03.april 2024.

    Kako "plemenito" od njih!

  • leonardo 09:51 03.april 2024.

    FIDES je treba stisniti v kot ali ob zid, kakor hočete in pri tem lahko pomagajo samo zdravniki, ki so res zdravniki in predani svoji stroki.