Zdravje
27813 ogledov

Končno znano, kaj je povzročilo izbruh v Laškem

Norovirusi Profimedias
Možnost hidričnega izbruha so izključili.

Prejšnji teden je povečano število ljudi v Laškem imelo želodčne težave, smo poročali. Večinoma so zboleli otroci. Vzroka na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) takrat še niso poznali, so pa sprožili epidemiološko preiskavo.

Kaj so odkrili? "Mikrobiološke preiskave odvzetih vzorcev blata pri učencih so pokazale, da gre za izbruh noroviroze, ki je v tem času pogosta, še posebej v okoljih, kjer prihaja do hitrega prenosa. Možnost hidričnega izbruha je izključena," so pojasnili za Žurnal24.

Navodila oziroma informacije o norovirusnih okužbah so posredovali vsem ključnim deležnikom, prav tako navodila glede čiščenja in preprečevanja prenosa norovirusnih okužb.

Kako je z obolelimi? "Večina je do danes že asimptomatska, epidemiološka služba je bila obveščena, da se stanje po poročanju lokalnega zdravstvenega doma umirja," so še poudarili.

Letos, do 1. 12., so na NIJZ prejeli 1452 prijav norovirusnih okužb, občutno več kot v enakem obdobju lani (831). Najvišja obolevnost je bila med otroci do 1. leta starosti, v bolnišnici pa se je skupaj zdravilo 310 okuženih.

Kaj je noroviroza?

Gre za zelo nalezljivo črevesno bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Prenaša se s tesnim stikom med ljudmi, preko okužene hrane in vode ali z dotikanjem onesnaženih površin ter povzroča vnetje želodca in črevesja (akutni gastroenteritis).

Pri preprečevanju bolezni je treba upoštevati pravilno higieno rok (pravilno umivanje z milom in tekočo vodo, posebno po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred jedjo ter pred in med pripravo hrane), pri pripravi in shranjevanju živil pa pazimo, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja živil z mikroorganizmi, piše na spletni strani NIJZ.

Živila z ostanki zemlje (krompir, korenje…) shranjujemo ločeno od ostalih živil, živila moramo pravilno in zadostno toplotno obdelati, sveže sadje in zelenjavo pa pred uporabo temeljito očistiti in oprati.

"Večino zdravju škodljivih mikroorganizmov, potencialno prisotnih v živilih, uničimo s temperaturo nad 70°C." 

Prostore je treba pogosto očistiti in dezinfecirati ter jih prezračiti. 

In še navodilo za starše: "Otroci, ki imajo drisko in / ali bruhanje ne smejo obiskovati vrtca ali šole – v ustanovo se smejo vrniti po preteku 48 ur od zadnjega bruhanja  in / ali driske."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
Sorodne novice