Zdravje
3477 ogledov

Konec leta prihaja Pfizerjevo zdravilo proti covidu-19

Pfizer cepivo Epa
Farmacevtska korporacija Pfizer, ki je prva razvila cepivo proti covidu-19, je v boju proti pandemiji naredila nov korak. Že nekaj časa namreč razvija zdravilo, s katerim bi zdravili okužbo s koronavirusom.

Po besedah slovenskega biokemika Romana Jerala so do zdaj znani javni podatki o razvoju obetavni. Zdravilo pa bo lahko na trgu že konec leta. Razvoj zdravila je v polnem teku. Kot je povedal Jerala, gre za razvoj zaviralcev proteaz, ki so učinkovine za zdravljenje ali preprečevanje virusnih okužb.

Po doslej znanih podatkih farmacevtske korporacije Pfizer gre za tableto, ki bi jo ljudje zaužili takoj, ko bi zboleli, oziroma bi dobili prve simptome. Okuženi bi jo zaužili dvakrat na dan, pet dni zapored. Slednja bi virusu preprečevala razmnoževanje v telesu, s tem pa omilila simptome bolezni.

Začenjajo drugo fazo testiranja

Končano predklinično testiranje je, kot pravi Jerala, pokazalo, da zdravilo dobro deluje. Podjetje Pfizer trenutno začenja z drugo fazo kliničnega testiranja. "Potekalo bo na okoli 2000 pacientih," je povedal.

Poudaril je, da bi s testiranjem končali proti koncu leta, prve rezultate pa pričakujejo že v oktobru. Že aprila letos je predsednik uprave Pfizer Albert Bourla za ameriško televizijsko mrežo CNBC povedal, da bi bilo lahko zdravilo na trgu že konec leta.

Kot je še izpostavil Jerala, so pri Pfizerju prav tako testirali druge vrste sorodnih koronavirusov. Rezultati so pokazali, da bi z zdravilom lahko inhibirali tudi druge skupine virusov iz družine koronavirusov.

Po poročanju časnika Večer so prejšnji četrtek predstavniki farmacevtske korporacije Pfizer oziroma njene ljubljanske podružnice izrazili interes za sestanek s predstavniki ministrstva za zdravje, kjer bi se pogovarjali o programu razvoja zdravila. Slednje je prošnjo odobrilo. Predstavniki Pfizerja naj bi tako o nadaljnjem razvoju razpravljali konec avgusta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bobubob 18:32 18.avgust 2021.

    A zato je WHO blokiral Ivermectin, ker da je o tem zdravilu po 30+ letih uporabe menda premalo znanega glede stranskih posledic ?? In kljub množični uporabi (Indija,Peru..) premalo poročil o učinku na kovid?? Vse je biznis. Tudi naše zdravje, ...prikaži večje, kar ni nič novega - novo je to, da sedaj radostno hitimo polniti njihove bančne račune. Države kar tekmujejo, katera jih bo 'pocepila' več... Za zarotnike pa tablete, še nepreizkušene, polne izzivov, adrenalina - v kateri luknji vendar tiči naboj ..

  • rd2dmk2 09:31 18.avgust 2021.

    ma kraš je že zdavnaj naredil cepivo-- bronhi ( lakše se diše ). pa še dobrega okusa. njam , njam

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:57 18.avgust 2021.

    Končno prava smer, sicer pa že sedaj obstajajo učinkovita zdravila kot je npr.Remsdevir, vendar so ta prepoceni..