Zdravje
174 ogledov

Kuhinjski pripomoček, ki ga ne menjate dovolj pogosto

deska za rezanje Profimedias
Predmeti, ki so leglo bakterij in jih morate dovolj pogosto menjati.

Na deskah za rezanje zelenjave in mesa je približno 200 odstotkov več fekalnih bakterij kot na pokrovu školjke, so pokazale raziskave, ki jih navajajo na hassle.com. Svetujejo, da se deske za rezanje menja vsakih dvanajst mesecev. 

Ob tem naštevajo še druge predmete, ki so pravo leglo bakterij in za katere je treba poskrbeti, da so redno očiščeni in zamenjani. V gobici za čiščenje posode je v povprečju več kot deset milijonov bacilov na dva kvadratna centimetra. 

Podobno umazana je tudi statistika kuhinjskih krp. Raziskava je pokazala, da je 89 odstotkov kuhinjskih krp okužena z E.Coli, kar je eden glavnih vzrokov trebušnih bolezni. Krpe je tako treba najmanj enkrat tedensko oprati na 60 stopinjah. 

brisača | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po vsaki tretji uporabi je treba oprati brisače. Profesor mikrobiologije na newyorški univerzi Philip Tierno opozarja: "Če brisača oddaja vonj, ne glede na to, kakšen je, to pomeni, da v njem rastejo mikrobi, zato jo je treba oprati."

Vzglavnike je treba menjati vsakih 18 mesecev. V povprečnem vzglavniku je do 350.000 živih bakterij. Daljšo uporabo priporočajo le v primeru, da vzglavnik vsake tri mesece operete na 60 stopinjah. 

Vsake tri mesece je treba zamenjati tudi zobno ščetko. Zaradi vlage se bakterije namreč veliko hitreje namnožijo. Kadar zbolite, je tudi priporočljivo, da jo zamenjate. 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:47 14.januar 2017.

    Še dobro da ni več ljudi pod rušo, ko se tako straši z bakterijami in 99% ljudi ne upošteva vseh teh nasvetov. Ko se bodo dohtarčki naučili, da so edine stvari, ki nas varuje pred slabimi bakterijami naša ...prikaži več simbiozna bakterijska flora, ter zadostni vnos vitamina C, D in surovih nepredelanih maščob, potem bo tudi manj takih brezveznih člankov.