Zdravje
1609 ogledov

Lahko iz genov preberemo spolno usmerjenost?

Povečevanje količine encima v telesu preprečuje staranje kromosomov. Žurnal24 main
Genetske raziskave so v preteklosti kazale na to, da so za spolno usmerjenost odgovorne specifične genske skupine. Pa je res tako?

Ameriški raziskovalec genetike Dean Hamer je leta 1993 predstavil študijo, ki je kazala na to, da so pri moških za istospolno usmerjenost odgovorne skupine genov, ki se nahajajo na določenemu x kromosomu, odgovornemu za spolnost. Tako se je izkazala za jasno: spolna usmerjenost je prirojena.

Nove študije prinesle drugačne rezultate

istospolna poroka | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Četrt stoletje kasneje pa raziskave kažejo drugačno sliko, pišejo na spletni strani nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung. Razlog za spolno usmerjenost pri ljudeh ni le v skupini genov na kromosomih, raziskave kažejo celo, da povezave s skupino, ki jo je opisal Hamer sploh ni.

Najbolj obsežna raziskava do sedaj, sodelovalo je 450.000 probantov, bostonskega Broad Institute je namreč pokazala, da za spolno usmerjenost ni odgovoren posamezen gen, niti specifična genska regija ljudi.

Več podobnih genetskih markerjev

Znanstveniki so izločili več genetskih markerjev na kromosomih, ki so jih večkrat zaznali pri istospolno usmerjenih moških. Med drugimi so zaznali genetske markerje na genih, ki so odgovorni za nastanek pleše in delovanje čutila za vonj. Tudi pri istospolnih ženskah so zaznali najmanj dva genetska markerja, ki jih povezujejo z istospolno usmerjenostjo. Skupina znanstvenikov pa ni mogla dokazati povezave med istospolno usmerjenostjo in skupino genov na x kromosomu, ki jo je v svoji študiji omenjal Hamer.

Genetika | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Komentarjev 1
  • mph 10:51 20.januar 2019.

    Še bolj zanimivo bi bilo, če bi uspeli prebrati politično orientacijo in jo morda "napačno" zatreti še pred porodom, pa generali vseh vojsk po svetu bi bili zelo veseli vsega tega "napredka".