Zdravje
1084 ogledov

Lani je cepivo pošlo, letos so ga naročili več

ljubljana10.10.08...gripa...zavod za zdravstveno varstvo...ceplenje proti gripi. anže petkovšek
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za letošnjo sezono naročil 360.000 odmerkov cepiva proti gripi. Lani je bilo cepljenje brezplačno, kako bo letos?

Cepljenje proti gripi se ponavadi začne v drugi polovici oktobra, medtem ko cepiva na NIJZ prejmejo predvidoma konec septembra oziroma v začetku oktobra. Letos so naročili večjo količino cepiva proti gripi kot lani. Lani so naročili 270.000 odmerkov, dodatno so ji prejeli še 20.000, a je cepiva zaradi velikega zanimanja v nekaj tednih zmanjkalo. 

Lani so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

cepivo cepljenje gripa | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Lani zastonj, kako bo letos še ni jasno

Tako so sprva odločili, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje krilo cepljenje proti gripi (tako kot leto pred tem) za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice in oseb z izrazito povečano telesno težo, pa tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev. Nato pa so v peti protikoronski zakon vnesli določbo, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 brezplačno za vse zavarovane osebe.

Ali bo tudi letos obvezno zdravstveno zavarovanje krilo vsem zavarovancem cepljenje proti gripi, še ni jasno. Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da o tem zaenkrat še potekajo dogovori in da bo javnost o odločitvah pravočasno obveščena. Je pa v petem protikoronskem zakonu določba, da ukrep, ki se nanaša na cepljenje proti gripi, velja do konca letošnjega leta.

Gripa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Niti enega primera gripe v Sloveniji

Lanskoletna sezona gripe je bila sicer bistveno drugačna kot sicer. Na koncu niso potrdili niti enega primera gripe v Sloveniji, tudi v ostalih državah je bilo gripe izjemno malo. Vzrok za to je v tem, da so bile vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili in upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Manuel_Livingston 15:25 05.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦