Zdravje
15405 ogledov

Med tuširanjem: to je pravo gojišče bakterij

Kopanje Profimedia
Na videz popolnoma nenevarne posode za milo lahko zaradi nepravilnega čiščenja postanejo pravo gojišče bakterij, ki se lahko razširijo tudi na milo v posodi.

1. Trda mila 

Trdo milo je najverjetneje eden od izdelkov, ki ga večina ljudi uporablja vsakič, ko se tušira. Žal uporaba trdega mila lahko povzroči težave. 

“Na splošno trda mila zelo grobo vplivajo na kožo zaradi njihovega visokega pH-ja in natrijevega lavril sulfata, ki ga vsebujejo,” je povedala dr. Sony Sherpa. Takšno milo odstrani naravna olja s telesa, sicer kožo pusti čisto, vendar izjemno suho. Sherpa je svetovala, naj ljudje, ki imajo težave s suho in občutljivo kožo, raje premislijo o njihovi uporabi. Poleg tega, da mila dehidrirajo kožo, lahko, če jih ne shranjujemo in čistimo pravilno, vsebujejo bakterije, viruse in glivice, ki povzročajo bolezni.

2. Posode za trdo milo

Trdo milo morate hraniti nekje, kjer ne bo zdrsnilo na dno kadi, ko ni v uporabi. Strokovnjaki menijo, da lahko nepravilno shranjevanje trdih mil predstavlja tudi tveganje za zdravje. Posode za milo pogosto niso pravilno odcejene, zaradi tega postanejo gojišče bakterij. Še huje pa je, če se bodo te bakterije začele razmnoževati tudi po samem milu. “Posledično takšno nepravilno shranjevanje vodi do tega, da postanemo dovzetni za bakterijske okužbe,” pravi Kristina Hendija, medicinska svetovalka pri Beardoholic.

Tuširanje | Avtor: Profimedias Profimedias

3. Električni brivniki

Čas tuširanja vključuje veliko več kot le miljenje in izpiranje. Vključuje lahko tudi negovalne postopke, kot so rutinska nega kože ali britje. Če se nameravate znebiti neprijetnih dlačic med tuširanjem, je po mnenju strokovnjakov najbolje, da se držite preproste britvice in ne prefinjene naprave.

“Električni brivniki delujejo veliko bolje pri britju suhih las ali brade, ki so trši in bolj odporni na silo vrtečega se rezila,” pravi Jennie Miller, soustanoviteljica spletne publikacije o zdravju in dobrem počutju Midss.org in dodaja: “Če uporabljate električni brivnik, je najbolje, da si glavo ali brado obrijete pred tuširanjem, po koncu britja pa se preprosto umijete pod vodo.”

4. Oljni izdelki za kopeli

Vsak ima drugačno rutino prhanja in prav tako se razlikujejo tudi naši izdelki, ki jih uporabljamo med kopanjem. Nekateri se odločijo za določene vrste pilinga, drugi posežejo po posebnih šamponih in balzamih. Če se želite izogniti higienski nevarnosti, strokovnjaki svetujejo, da se morate izogibati nekaterim izdelkom, ki bi lahko povzročili zdravstvene težave.

Morda se sliši samoumevno, vendar se je pod tušem najbolje izogibati uporabi mastnih izdelkov. Izdelek lahko pomotoma polijete po tleh prhe ali kopalniških ploščic, zaradi tega postanejo spolzke in povečajo možnost, da vam zdrsne.

5. Geli za tuširanje

Medtem ko je trdo milo lahko problematično, lahko tudi alternative povzročijo neprijetno situacijo. “Geli za prhanje so lahko problematični pri prhanju s trdo vodo,” opozarja Nancy Mitchell, diplomirana medicinska sestra s 37. leti izkušenj in avtorica revije Assisted Living.

“Razlog za problematičnost gela za prhanje pri uporabi s trdo vodo je, da se v njej običajno ne peni in zato lahko opazite, da je vaša koža po uporabi nekoliko 'sluzasta',” pojasnjuje.

Tudi če se izogibate izrazito spolzkim izdelkom za prhanje, se morda ne zavedate, kako nevarni so lahko nekateri geli za tuširanje. Večina teh izdelkov vsebuje tudi kerozin kot lubrikant, ki je sam po sebi precej spolzek. Mitchell opozarja, da če se ti geli razlijejo po kadi ali prhi, lahko povzroči tudi nevarnost zdrsa tako za vas kot za osebo, ki se tušira za vami, to je še posebej nevarno za starejše ljudi.

6.  Lufa

Ko gre za občutek čistoče, lufa piling naredi kožo svilnato gladko. Na žalost lahko hitro postane tudi precej neprijeten del vaše izkušnje tuširanja.

“V lufe in spužve se lahko ujame plesen, odmrle kožne celice in ostanki umazanije ter olja, ki jih zdrgnemo po telesu,” pravi  Dr. Gretchen W. Frieling. Umazanija v lufi lahko povzroči okužbo, če z njo operete odprto rano, saj lahko bakterije zaidejo vanjo.  

Kar zadeva miljenja, Frieling predlaga, da je stvari dobesedno najbolje vzeti v svoje roke. Če roke pravilno umijete, preden telo namažete z želenim kopalnim izdelkom, ste izpostavljeni manjšemu tveganju kot pri uporabi gobic ali luf.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.