Zdravje
10355 ogledov

"Medicina je tehnika, ki pa z odhodom nima več kot pogrebni zavod"

Zdravniki Dejan Mijović
Na razpravah o etičnih vidikih evtanazije opozorilo zdravnikom: razprava o tem ni izključno vaša pravica in dolžnost!

Zdravniške organizacije so že drugič v enem tednu organizirale javni posvet o etičnih in medicinskih vidikih  evtanazije. V sredo prejšnji teden je posvet organizirala Zdravniška zbornica Slovenije, čeprav naj bi bil posvet javni, pa nanj niso povabili avtorjev zakona o predčasnem končanju življenja niti strokovnjakov iz drugih področij.

Kot je znano, so pobudniki zakona predčasno zbrali potrebnih pet tisoč podpisov, ki odpirajo predlogu zakona pot v parlamentarno razpravo. 

"Evtanazija in sodelovanje pri samomoru ni poslanstvo zdravniškega poklica," je bilo soglasno sporočilo zdravnikov in vodij zdravniških organizacij, ki so sodelovali na posvetu. 

Podoben posvet je danes potekal na Medicinski fakulteti v Mariboru. Tudi zaključki so podobni. "Medicinsko etične dileme zdravnikov in zdravstvenih sodelavcev so le del dilem, povezanih z uzakonitvijo pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in celo izvajanju usmrtitve.  Sprejetje takšnega zakona bi jim prineslo veliko problemov in vsestransko škodo, na katero niso pripravljeni in zato tega ne morejo sprejeti," je dejala Nevenka Krčevski Škvarč iz medicinske fakultete. 

"Tukaj sem edini predavatelj, ki ni zdravnik," pa je opozoril Aco Prosnik, klinični psiholog in biblioterapevt z dolgoletnimi izkušnjami. "Moja naloga je, da opozorim, da razprava o tem ni izključno dolžnost in pravica zdravnikov. Gre za izrazito družbeno vprašanje, ki se tiče nas vseh, gledano s strokovnega vidika pa vseh družbenih ved," je poudaril Prosnik. 

"Medicina se ukvarja z ohranjanjem zdravja, kaj doživlja človek ob odhodu pa se ne tiče izključno medicine. Odločitev o tem, kako zaključiti življenje, je veliko kompleksnejša," pravi Prosnik in poudarja, da gre pri možnosti za predčasno končanje življenja za sociološko vprašanje. "Kako bomo kot družba živeli, kako bomo spoštovali zgodovino in tradicijo," pravi Prosnik, ki poudarja, da mora biti v razpravo vključen širok krog ljudi in ne le tistih, ki so povezani z medicino. "Medicina je tehnika, ki pa z odhodom nima več kot pogrebni zavod," pravi Prosnik.   

Komentarjev 24
  • Pepe007 08:37 20.junij 2023.

    Najbolje, da evtanazijo izvajajo pogrebni zavodi ali jagri. Ampak pogrebni zavod ima prednost. Manj transporta, nižji izpusti CO2, to je danes pomembno. Me res zanima, kdo stoji za to evtanazijo? Predvidevam, da mednarodni proizvajalci smrtonosnih zvarkov. Niso uspeli razviti nečesa, ...prikaži več kar bi lahko registrirali kot zdravilo, imajo pa drug patent, ki se tudi da vnovčiti. Ljudje pa hitro nasedejo, da gre za "humano" dejanje.

  • Avatar pantani
    pantani 06:38 20.junij 2023.

    Kje je pa naša vseveda medicinska sestra Ajda,da komentira,saj to se tiče njene stroke???!!!

  • Avatar pantani
    pantani 06:38 20.junij 2023.

    Bravo,lepo jim je nalil čistega vina!!!