Zdravje
5884 ogledov

Ministrstvo v ostrejše prepričevanje zdravnikov in sester, da se cepijo

injekcija cepljenje Dejan Mijović
Ministrstvo za zdravje v ostrejšo akcijo prepričevanja zdravstvenega osebja, ki cepljenje proti gripi v veli meri zavrača. Proti gripi se je cepilo le 9,4 odstotke zdravstvenih delavcev.

Po tem, ko je število cepljenih proti gripi v zadnjih 12-ih letih drastično upadalo, je v sezoni 2017/2018 v primerjavi s sezono prej, malenkost zraslo.

Minulo sezono je bilo tako proti gripi cepljenih 4,1 odstotka prebivalcev Slovenije, leto prej pa le trije odstotki prebivalstva. Slovenija tako še naprej ostaja ena od držav EU, kjer se proti gripi, kljub številnim pozivom stroke, cepi izjemno malo ljudi. Spomnimo, da se v nekaterih skandinavskih državah proti gripi cepi okoli 80 odstotkov ljudi. Cepljenje proti gripi se je v Sloveniji začelo včeraj, 1. oktobra.

mraz Zdravje Vsako sezono zboli do deset odstotkov Slovencev

Cepljenih le 9,4 odstotka zdravstvenih delavcev

Ministrstvo za zdravje letos načrtuje dodatne sposdbude za cepljenje proti gripi v rizičnih skupinah (starejši in kronični bolniki) predvsem pa med zdravstvenimi delavci. Delež cepljenih zdravstvenih delavcev še vedno izjemno nizek, po podatkih ministrstva za zdravje je cepljenih le 9,4 odstotka zdravstvenih delavcev. Poleg tega se delež cepljenih iz leta v leto zmanjšuje.

"Zdravstveni delavci predstavljajo eno od prioritetnih skupin za cepljenje proti gripi. Cepljeni zdravstveni delavci neposredno zaščitijo sebe, da v sezoni večje zbolevnosti ne zbolijo, posredno pa ščitijo tudi svoje paciente, da okužbe ne prenesejo nanje," pravijo na ministrstvu za zdravje.

Tudi finančne izgube zaradi povečanih odsotnosti

Samo Fakin | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom DZ za zdravstvo Saša Despot
Cepljenje med zdravstvenimi delavci bo tudi ena izmed tem današnjega sestanka novega ministra za zdravje Sama Fakina z direktorji slovenskih bolnišnic. "V letošnji sezoni tudi od izvajalcev zdravstvene dejavnosti pričakujemo več pobud za cepljenje svojih zaposlenih, saj bodo na ta način zmanjšali kadrovske in finančne izgube, ki nastanejo zaradi povečane odsotnosti z dela, še posebno v času večje zbolevnosti za gripo."

Zdravniki in medicinske sestre so nenehno v stiku z obolelimi, kar pa pomeni, da niso ogroženi le sami, pač pa so tudi prenašalci virusov, ki so za težje bolnike lahko tudi usodni. Pred leti so na UKC Ljubljana že predlagali, da bi necepljeni zdravstveni delavci v času kroženja gripe, ves čas nosili zaščitne maske.

Zdravstvene delavce bodo izobraževali o pomenu cepljenja

Tako kot kroničnim bolnikom tudi zdravstvenim delavcem cepljenja ni treba plačati, na ministrstvu pa menijo, da je potrebno narediti še več. "Če želimo zagotoviti višjo precepljenost zdravstvenih delavcev proti gripi, bo potrebno zagotoviti ustrezno dostopnost do cepljenja, predvsem v časovnem smislu in omogočiti cepljenje na delovnem mestu in med njihovim delovnim časom. Prav tako jih bo potrebno dodatno opolnomočiti s strokovnimi vsebinami na temo cepljenja oziroma pripraviti prilagojena izobraževanja, za katera bi bilo verjetno smiselno, da bi bila obvezna," na vprašanje, kakšne strategije pri prepričevanju zdravstvenih delavcev pravijo na ministrstvu za zdravje.

cepivo cepljenje gripa Gripa Slovenija Za gripo zbolelo 20 zaposlenih, večina cepljenih

Infekcijska klinika kot vzgled

Izkušnje iz prejšnjih let kažejo, da se za cepljenje odloči več zdravstvenih delavcev, če jih delodajalec oziroma nadrejeni spodbuja. "Verjamemo, da se bo dobra praksa cepljenja zdravstvenih delavcev s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, kjer jim je uspelo močno izboljšati delež cepljenih zaposlenih, prenesla tudi na druge zaposlene v zdravstvu in da bomo ta trend v prihodnje vendarle obrnili navzgor," upajo na ministrstvu.
 

Komentarjev 21
  • mph 17:49 02.oktober 2018.

    Pa smo prišli na teren takih, ki enostavno ne morejo živeti brez vseh možnih zarot, nekaj pa si jih še mimogrede sami izmislijo. Ena sama samcata stvar ni bila dokazana oz. so bile že neštetokrat dokazane kot fake, ampak eni ...prikaži več bodo še naprej. Uživajte. Problem je, ker to uživanje povzroča hude probleme in smrti.

  • Jožef Koprivnikar 13:39 02.oktober 2018.

    Pa ne da gre za stranske učinke cepiva, farmacevti že vejo kako in kaj ?

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 12:41 02.oktober 2018.

    za cepljenje moraš biti popolnoma zdrav,ker dobiš virus z cepivom ki ga imunski sistem nato obrani,v primeru da si bolan in niti ne čutiš bolezni kar je to danes kar pogost pojav ,takrat cepivo naredi človeku celo štalo ,zato ne ...prikaži več hvala raje štamperle šnopčka