Zdravje
69 ogledov

Miti in resnice o laseh

Lasje Profimedias
Nekateri so prepričani, da bomo imeli s pogostejšim striženjem gostejše lase in nam bodo ti rasli hitreje. Je to res?

Z lasmi je povezanih veliko mitov, ki jim nekateri vsaj malo verjamejo. Preverite, kaj je res in kaj ni.

Striženje

Nekateri so prepričani, da jim bodo s pogostejšim striženjem lasje rasli hitreje in postali gostejši. V resnici ne glede na to, ali jih strižemo ali ne, zrastejo približno za centimeter v štirih tednih. Je pa res, da lahko daljši in zato težji lasje ter agresivne frizure povečajo izpadanje las in posledično zmanjšajo tudi gostoto.

Stres

sivi lasje, ženska, lasišče, česanje, česanje las, krtača, glavnik | Avtor: Profimedias Profimedias
Kljub prepričanju, da je stres glavni vzrok za izgubo las, jih tudi v njegovi odsotnosti vsak dan izpade okrog sto. Res pa je, da jih ob hudem stresu lahko izpade več. Stres je med drugim eden od krivcev za neravnovesje mikrobioma na lasišču in pojav prhljaja. 

Sivi lasje

Nekateri ljudje si ne pulijo sivih las, saj menijo, da jih bo na njegovem mestu zraslo še več. V resnici lahko s puljenjem sivega lasu poškodujemo lasni mešiček, kar lahko povzroči okužbo, ni pa povezave med puljenjem in pospešenim sivenjem las. Pri nekaterih se kakšen siv las pojavi že v zgodnji mladosti in ta redek pojav traja več let. Če si boste tiste redke sive lase na začetku izpulili, boste morda še nekaj let uživali v svoji naravni barvi las. 

Bi lahko čez noč osiveli? 

Po mnenju newyorške dermatologinje Arielle Kauvar to ni možno. "Edini način, da lasje osivijo, je postopno upadanje proizvodnje melanina v lasnem korenu. Noben naravni dogodek ne more odstraniti pigmenta neposredno iz lasu." Hud stres ali travma lahko spravita lase v fazo počivanja, čez nekaj mesecev pa lahko ti isti lasje izpadejo. Zato obarvani lasje, ki izpadejo, in preostali lasje, ki med tem sivijo, naredijo človeka hitro sivega. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.