Zdravje
1594 ogledov

Moderna skeptična glede učinkovitosti cepiva pri omikronu

cepivo moderna covid-19 Profimedia
Za ravjoj učinkovitega cepiva proti novi različici koronavirusa bo potrebnih nekaj mesecev, pravijo pri Moderni.

Obstoječa cepiva proti covidu-19 bodo imela najverjetneje težave z novo koronavirusno različico omikron in trajalo bo nekaj mesecev, da se bo razvilo učinkovito cepivo, je danes v intervjuju za časnik Financial Times dejal izvršni direktor farmacevtskega velikana Moderna Stephane Bancel.

Moderna pričakuje upad učinkovitosti trenutnih cepiv

Bancel je za časnik ocenil, da bodo o učinkovitosti trenutnih cepiv dobili več informacij v roku dveh tednov, vendar znanstveniki niso optimistični. "Vsi znanstveniki, s katerimi sem govoril (...), so mnenja, da to ne bo nič dobrega," je povedal v pogovoru.

Izvršni direktor je pojasnil, da so znanstveniki zaskrbljeni, saj je 32 od 50 mutacij, ki so prisotne na omikronu, na beljakovini bodice S, ki je del virusa, ki ga uporabljajo cepiva za okrepitev imunskega sistema proti covidu-19. To bi lahko pomenilo občuten upad učinkovitosti trenutnih cepiv, je dodal.

Pri Moderni tako že delajo na različici cepiva, ki bo učinkovito proti omikronu. Podobno so se prilagajanja lotili tudi pri Pfizerju in BioNTechu.

WHO: Kako nalezljiva je nova različica, je še nejasno

Bancel je dejal, da bi lahko Moderna dobavila od dve do tri milijarde odmerkov cepiva v letu 2022, vendar bi bilo nevarno vso produkcijo usmeriti v cepivo, ki bo učinkovito le proti omikronu, saj so še vedno prisotne tudi druge različice koronavirusa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek opozorila, da različica omikron, predstavlja zelo visoko globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami. V organizaciji so sicer opozorili, da je še vedno nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica.

Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Izraelu, Hongkongu, Kanadi, Avstriji, Italiji, Belgiji in Nemčiji. Nazadnje so o prvem potrjenem primeru danes poročali tudi iz Japonske. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

 
Komentarjev 4
 • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:41 30.november 2021.

  Cepiva, ki ciljajo točno na določeno varianto virusa so očitno slepa ulica. Ta denar, ki gre v razvoj vedno novih variant cepiva bi bil boljše porabljen za razvoj ustreznih protivirusnih terapij.

 • h4ck3r 10:38 30.november 2021.

  Hvala pantani in rd2 za dokaz, da sta ali polpismena ali pa zaznata samo besedilo, ki vama ustreza. Preberita še najmanj enkrat in poskusita razumeti kar je napisano. Če pa še vedno ne bo šlo, pa si vzamem minutko in ...prikaži več vama jaz preberem s poudarki na delih, ki sta jih izpustila.

 • Avatar pantani
  pantani 09:59 30.november 2021.

  Cepljeni,kar pripravite rame, za nove doze novega seva,do kdaj še,predno boste spregledali,da vas nategujejo kolikor ste dolgi in široki?!!!