Zdravje
2303 ogledov

Mokro britje najbolj priljubljeno, tako so se odrezali brivniki

britje bikini predel

V času poletja so na Zvezi potrošnikov Slovenije ( ZPS) testirali ženske brivnike. Mokro britje je še vedno med najbolj priljubljenimi načini depilacije in za mnoge ostaja prva izbira. Izbrali so 19 izdelkov,  in sicer tistim, ki vsaj z videzom, sporočajo, da so namenjeni ženskam.

Cena ni merilo kakovosti

Med 19 izdelki v dveh kategorijah – za enkratno in večkratno uporabo,. Za paket tistih za enkratno uporabo so odšteli med 0,63 in 5,79 evra, za paket rezil za večkratno uporabo (z zamenljivo glavo) pa med 3,95 in 12,39 evra. Na dnu tabele so tako cenejši kot dražji izdelki, tako da tudi v primeru brivnikov cena ni merilo kakovosti.

"Udeleženke testa so brivnike preizkusile na nogah, pod pazduhami in v predelu bikinija. In ker topa britev povzroča ureznine, je pomembno, da uporabljamo dober brivnik. Na testu se je pokazala res velika razlika v tem, kako gladko brivniki drsijo po koži, podatek, koliko ureznin so povzročali, pa je najbolj vplival na skupno testno oceno," je pojasnila način testiranja Urša Šmid Božičevič in dodala:

"Občutno bolje so se odrezali brivniki za večkratno uporabo, pri katerih je mogoče menjati rezilne glave. Kar 6 od 9 izdelkov za britje prejelo oceno zelo dobro. Medtem je med 10 izdelki za enkratno uporabo le en izdelek prejel oceno dobro, vsi ostali pa nižjo. Brivniki za enkratno uporabo so slaba izbira tudi z ekološkega vidika."

Na ZPS dodoajajo, da je rezultat britja odvisen od številnih dejavnikov, ne zgolj od števila rezil. Seveda je zelo pomembno, da so rezila ostra, pomembna je tudi oblika rezilne glave.

Kemikalije in trakovi

Nasploh predstavlja britje stres za kožo. Ker ima vse več britev na rezilni glavi poseben trak, ki pomaga pri bolj gladkem britju z manj urezninami, so na testu pregledali tudi vsebnost kemikalij v teh trakovih. "Podatek o tem, katere kemikalije vsebuje brivnik, lahko poiščete na embalaži, predvsem bodite pozorni na navedbe PEG (skupina emulgatorjev, ki tanjšajo povrhnjico, kar lahko povzroči prehajanje drugih (neželenih) kemikalij skozi kožo), BHT (antioksidant, hormonski motilec) in na alergene dišave. Posamezna dišava, ki spada med alergene, ne pomeni velikega tveganja, prispeva pa k dnevnemu koktajlu kemikalij," je glede kemikalij v teh trakovih povedala Šmid Božičevičeva. 

Ne takoj na sonce

Ob vsem tem vam na zvezi potrošnikov svetujejo:

  • Za nego po britju izberite izdelek za občutljivo kožo ali posezite po losjonu s polic, na katerih so izdelki za nego dojenčka. 
  • Izogibajte se premastnim izdelkom, pri britju namreč nastajajo mikro poškodbe kože, ob tem pa lahko pride do okužbe z bakterijami. Film, ki ga mastni izdelki naredijo na koži, lahko stanje še poslabša.
  • Neposredno po britju pazduh ne uporabite dezodoranta, zato je bolje britje opraviti po večernem tuširanju.
  • Izogibajte se soncu neposredno po britju. Koža naj se umiri (čez noč). Povrhnjica je že tako poškodovana in sonce pri celjenju prav nič ne pomaga. Neposredno po britju odsvetujemo tudi plavanje v morju ali bazenu.
Komentarjev 1
  • Avatar Reidistella
    Reidistella 01:36 22.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com