Zdravje
21824 ogledov

Mož in oče otrok umrl, zdaj so na mrazu in prosijo za pomoč

depresija Shutterstock
Obupana mamica treh otrok ne vidi več izhoda, privoščiti si ne more niti ogrevanja.

Mamici treh otrok Lani (pravo ime hranimo v uredništvu) se je življenje po smrti njenega moža obrnilo na glavo. Ker je na robu obupa in njeni otroci nujno potrebujejo pomoč, so se na nas obrnili na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje. "Mamica je ostala sama s tremi otroki, eden ima posebne potrebe. Mamica dela ves čas, vendar se ob povišanju stroškov vsak dan težje prebija skozi življenje," so nam povedali.

Družina nima denarja niti za osnovne dobrine, niti za ogrevanje, zmanjkuje jim denarja za hrano.

Mož in oče otrok umrl

Življenje mamici ni prizaneslo. Pred šestimi leti je ostala sama s tremi otroki, potem ko je preminil njen soprog in oče treh otrok. Pred smrtjo se je boril s hudo boleznijo, zato je bilo življenje družine že pred smrtjo v veliki meri odvisno od nje. "Pogrebnina je bila zelo draga, ampak takšno je življenje na žalost," je povedala Lana ter dodala, da ji je vse stroške pogreba že uspelo poplačati.

"Pomoči s strani sorodnikov ne dobivam. Nikogar nimam," je obupano dejala mamica, "nimam sorodnikov, ki bi mi pomagali."

Izgubljeni otrok | Avtor: Profimedia Profimedia
Tako je ostala sama s tremi otroki:  "Eden ima posebne potrebe in tudi obiskuje posebno šolo," je razložila Lana. Smrt očeta je globoko prizadela vse tri otroke, ki so dobili tudi vso potrebno pomoč, da se soočijo s smrtjo. "Bilo je težko zanje, vendar smo si bili v oporo, tako da smo nekako to predelali," je še dodala.

Imela nesrečo, dodatni stroški

"Vedno huje je. Vsa moja plača gre za stroške," je še povedala Lana. Prejšnje leto je bila namreč udeležena v prometni nesreči, kjer je bil njen avto popolnoma uničen. Zavarovalnica nesreče ni krila, saj niso poklicali policije, v tistem trenutku se je zelo slabo odločila, kar še zdaj obžaluje. "Neko dekle se je zaletelo v bok mojega avta, ki je bil v nesreči uničen. Strah me je bilo klicati policijo, saj pri sebi nisem imela nobenih dokumentov. Če bi vedela, da bi bila kazen za to, da sem brez dokumentov,  samo nekaj evrov, bi takoj poklicala policijo in zadevo uredila. Sedaj je vse dražje," je razložila.

Ker je ostala brez prevoznega sredstva, je bila primorana kupiti drugi rabljen avto, čeprav star še ni bil odplačan. "Morala sem kupiti drugi avto, na starem pa sem še vedno imela leasing. Vozim se zelo daleč v službo, tako da mi drugega ni preostalo." Lana si ne more privoščiti, da izgubi službo, obenem pa mora biti zaradi otrok tudi takoj po službi doma. Obenem potrebuje avto tudi za prevažanje otrok, predvsem otroka s posebnimi potrebami, ki ima tudi veliko pregledov. 

Sedaj plačuje za oba leasinga 300 evrov. Prejema otroške dodatke. Za bencin zaradi tako dolge poti mesečno porabi okoli 500, zraven pa mora plačati še telefon, internet ter ostale stroške. Tako ji z njeno plačo na koncu ostane 250 evrov na mesec, kar gre večino za hrano ter nujne otroške potrebščine. Družina živi izjemno izjemno skromno.

Ogrevanje je predrago

Sedaj, ko je pritisnil hudi mraz, so stroški samo večji. "Kurimo na pelete, cena pa je švignila v nebo," je dejala, "zelo so dragi. 1.000 kg pelet je 560 evrov. Na leto jih potrebujemo štiri do pet. Ne vem, kako bomo zbrali ta denar. Ko pritisne mraz, je najhuje."

Depresija | Avtor: Profimedia Profimedia
Težave imajo tudi s sušilnim strojem, ki se jim je pokvaril. Razmer za sušenje perila pozimi nima, tudi zaradi vlage in plesni. "Popravilo stroja bi bilo dražje, kot pa da bi kupila novega. Vendar niti za novega nimam denarja.

Z zbranim denarjem bi prav tako plačala položnice, ki so vse višje. Vseeno pa je kurjava na prvem mestu, saj je to največji strošek, ki ga imajo. "Ni mi preostalo drugega, kot pa da prosim za pomoč. Ne vem, kako bomo preživeli brez."

Tako lahko pomagate

Če želite pomagati mamici v stiski, lahko nakažete poljuben znesek na spodnji račun. Vsakršna pomoč bo prišla prav.

ZPM Lj. Moste – Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 3300 0000 1303 865 (Addiko Bank Slovenija)
SWIFT/BIC: HAABSI22
Sklic: SI00 650-794

Nasilje Pobeg Zdravje "Pod krinko prijaznega fanta se je skrivala pošast" Depresija Slovenija Zdravje Izpoved mlade mamice se bere, kot bi bila nočna mora