Zdravje
14360 ogledov

Mož želi, da vse ženske vidijo to ženino fotografijo

Rak na materničnem vratu
Lahko bi preprečila tragedijo, če ne bi odpovedala obiska pri zdravniku.

Donni in Elliottu Loweu se je 22. decembra 2016 sesul svet. Donna je izvedela, da ima raka na materničnem vratu, le tri dni pred lanskim božičem. 

Januarja so preiskave pokazale, da se je rak že tako razširil, da je bilo zanjo le malo upanja. Kljub obsevanjem in kemoterapiji ji ni bilo pomoči in letošnjega božiča ni dočakala. Umrla je 5. avgusta, stara komaj 32 let, v družbi moža in štirih otrok. 

Eno leto po neizprosni diagnozi Elliot priznava, da se otroci, stari med pet in 11 let še niso sprijaznili z izgubo. 

"Najstarejši sin je jezen na vse, drugi sin še vedno misli, da se bo vrnila domov," je povedal za britanski Mirror. "Najmlajša hčerka vsem pove, da je mamica še v njenem srcu."

Želi ozaveščati

Kljub vsemu, želi Elliot prispevati k ozaveščanju o posledicah raka na materničnem vratu in opogumiti ženske, da se udeležijo ginekoloških pregledov ter opravijo presejalne teste z odvzemom brisa materničnega vratu. 

Zato je objavil ženine fotografije, ko je bila še zdrava in pred njeno smrtjo. Na prvi se zadovoljno smeji, na drugi leži v bolniški postelji.

K zdravniku je odšla zaradi močnih krvavitev ter bolečin v spodnjem delu trebuha in hrbtenici. 

Pred tem je iz razlogov, ki se jih mož ne spomni, prestavila odvzem brisa. "Govoril sem z nekaterimi od vas, ki niste opravile odvzema brisa materničnega vratu vrsto let," je zapisal. "Mislim, da je bila najdaljša doba dvajset let."

Dodal je, da odvzem brisa materničnega vratu vzame le nekaj minut. Zaveda se, da postopek ni najbolj prijeten, a posledice, če ga zamudite, so lahko usodne, kot so bile za njegovo ženo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Majazmaja 21:45 26.december 2017.

    V Sloveniji se bris jemlje vsaj na 3 leta, ko si 'povabljen' na pregled, če prej 'špricaš' preglede. Ja, človek se zamisli, ko vidi, kam lahko pripelje izgovor 'nimam časa ...'