Zdravje
117 ogledov

Možnosti, da je virus ušel iz laboratorija, še niso ovrgli

Laboratorij v Wuhanu Epa
Direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus pravi, da je potrebna nadaljnja preiskava, da bi lahko zagotovo izključili teorijo, da SARS-CoV-2 ni ušel iz laboratorija na Kitajskem.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je poudaril, da je treba zadevo dodatno preučiti, čeprav je hipoteza, da je virus ušel iz laboratorija najmanj verjetna. Dodatno preverjanje bi bilo treba izvesti tudi v obliki dodatnih misij na območje, kjer je prišlo do prvega izbruha. 

Tedros je poudaril, da Svetovna zdravstvena organizacija ni ovrgla še nobene od hipotez. Ob tem pa je dodal, da je imela mednarodna skupina strokovnjakov, ki je januarja odpotovala v Wuhan, nemalo težav s pridobivanjem podatkov. Spomnimo, na tržnici, ki naj bi bila izvor okužb, so bili samo eno uro. 

Poročilo, ki ga je objavila skupina strokovnjakov, je na podlagi pridobljenih dokazov ocenila, da je virus najverjetneje prešel z netopirjev na neko drugo žival in nato na človeka. 

Virus so najprej odkrili v Wuhanu, v kitajski provinci Hubei konec leta 2019. Od izbruha je bilo potrjenih že več kot 127 milijonov okužb z virusom SARS-CoV-2. Umrlo je več kot 2,7 milijona ljudi po vsem svetu.  

Vodja preiskovalne skupine Peter Ben Embarak je dejal, da njegova ekipa ni našla nobenega dokaza, da bi bil katerikoli od laboratorijev v Wuhanu vpleten v izbruh virusa. Embarak je dodal, da je možno, da je virus v Wuhanu krožil že oktobra ali novembra 2019. Kitajska je WHO izbruhu obvestila 3. januarja lani, mesec dni po prvi potrjeni okužbi. 

Kitajska je zavrnila trditve, da je virus nastal v laboratoriju. Kljub temu, da se je prvi skupek primerov pojavil v Wuhanu, Kitajska poudarja, da ni nujno, da virus od tam tudi izvira. Tamkajšnji mediji navajajo, da bi virus lahko v Wuhan prišel na zamrznjenih izdelkih.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.