Zdravje
4239 ogledov

Na bankomatih sledi znoja, sluzi, tudi človeških iztrebkov

bankomat Profimedias
Rezultati analize vzorcev sledi na bankomatih vam bodo dali misliti.

Veliko analizo sledi na bankomatih je v hrvaški prestopici opravil Jutarnji list. Vzorce za tako imenovani sanitarni test, ki so ga opravili pred desetimi dnevi, so jemali z ekranov na dotik in tipk naprav na javnih površinah Zagreba. Za test so se, pišejo, odločili po podobni akciji britanskega portala Metro.co.uk v Londonu.

Potrebno opremo za obsežni test jim je priskrbel zavod za javno zdravstvo; podrobne analize so pokazale, da tipke in ekrani vsebujejo sledi človeškega znoja, nosne sluzi in celo endobakterije potencialno fekalnega porekla. Človeških iztrebkov, torej.

Kot piše Jutarnji list, količina snovi, ki so jo pobrali z vatiranimi paličicami, ni zadostna za resno okužbo ter pri tem navaja še eno "dobro vest", in sicer da so rezultati zagrebške analize precej boljši kot londonske. V britanski prestolnici so namreč odkrili precej več sledi človeških iztrebkov. V Zagrebu na aparaturah na javnih površinah tudi niso našli patogenih bakterij, kot je salmonela.  

Zlorabe na bankomatu | Avtor: GPU GPU

Ne glede na to pa rezultati analize tako v Zagrebu kot Londonu še enkrat več kažejo, kako pomembno je redno umivanje rok. "Tehnologija ekranov, ki reagirajo na dodik, je prisotna v našem življenju. Rezultati analize kažejo, da ljudje ne bi smeli jesti hrane ne da bi si pred tem umili roke. Nekdo sicer lahko ves dan pazi na ustrezno higieno, ptem pa z enim dotikom aparature uniči ves trud," je pri tem opozoril Paul Matawele, zdravnik, ki je vodil omenjeno analizo v Veliki Britaniji.

V Londonu so na aparaturah med drugim odkrili tudi prisotnost stafilokoka, ki lahko izzove zastrupitev krvi, fekalni enterokok, ki živi prebavnem traku ljudi in drugih sesalcev, v nekaterih primerih pa se je pojavila tudi listeria, povzročitev listerioze, infekcije, ki pri nosečnicah lahko privede do prezgodnjega poroda ali spontanega splava.

skimming, bankomat Gorenjska Slovenija Na bankomatu naprava za branje bančnih kartic

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ode 17:42 10.januar 2019.

    Med najbolj nagravžnimi so kropilniki v cerkvah - to so kamnite posode z žegnano vodo, v katero obiskovalci pomakajo umazane roke, se umivajo, perejo robce (vse to že videno). Kaj pa župniki, ki z golo roko delijo hostije, s katero ...prikaži več so še malo prej d. k., š. p., si b. r.? Zakaj tudi za njih ni obvezen živilski pregled? Kje ste tukaj zajebani sanitarni inšpektorji?

  • stanislav76 14:57 09.januar 2019.

    Znoj seveda, saj je pošteno prigarani denar rezultat trdega dela. Sluz lahko pride od prehlada ali vzburjenih žlez. Iztrebki so težje razložljivi, ali pa tudi ne, saj marsikoga sredi meseca nekam prime, ko zagleda koliko denarja mu je ostalo do ...prikaži večo naslednje plače...Hodite, tudi če teh težav nimate in vam vaši evrčki veseli cingljajo ven iz ATM, odslej na bankomat s sanitetnimi asepsol robčki, tako kot že verjetno dolgo hodite v javni sekret, pa bo dvig sredstev z ATM takoj manj problematičen.

  • kapibara 14:23 09.januar 2019.

    Ilegalci imajo bančne kartice, z naloženim ogromno denarja...