Zdravje
29912 ogledov

Na Hrvaškem zaradi poskoka okužb v radikalni ukrep

Hrvaška turizem Zadar Profimedia
V primerjavi s podatki izpred tedna dni število novih okužb poskočilo. Zelo verjetno bodo v nakupovalne centre spuščali le še cepljene in tiste z negativnim testom. A ta ukrep bo veljal šele jeseni.

Na Hrvaškem, kjer se pripravljajo na glavno turistično sezono, postajajo vse bolj zaskrbljeni. Trend okužb  s covid-19 namreč narašča - včeraj so potrdili 114 novih ali 40 več kot pred tednom dni.

Čeprav je država glede na 14-dnevno povprečje še vedno v zelenem na covid zemljevidu EU, pa bi ob takšnem naraščanju in zaradi širjenja bolj nalezljive različice delta lahko zelo hitro prešla na rdeči seznam. To pa bi pomenilo konec poletne sezone še pred njenim vrhuncem, piše Jutarnji list. 

Različica delta (indijska) je veliko bolj invazivna kot pa originalni "wuhan" sev covid-19. Ena okužena oseba z novo različico v povprečju okuži tri druge osebe.

Tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem odgovorne skrbi predvsem upadanje zanimanja za cepljenje, saj se je število cepljenih v zadnjem času zmanjšalo in ne presega 4.000 ljudi na dan. Trenutno je število precepljenih le nekaj prek 36 odstotkov. Zato zelo resno razmišljajo o ukrepih, ki bi močno otežili gibanje necepljenim osebam. Tako je na mizi tudi predlog, da bi bilo nujno potrdilo PCT, da bi sploh lahko obiskali nakupovalni center, poroča 24sata.hr, ki se sklicuje na svoje vire v hrvaških visokih krogih. Potrdila o cepljenju ali negativnem testu ne bi bilo treba imeti le mlajšim od 18 let. Portal še navaja, da bodo ta ukrep vpeljali jeseni, torej po koncu glavne turistične sezone.

Razmišljajo tudi, da bi bilo cepljenje obvezno za zaposlene v zdravstvu in socialnih zavodih, pri tem pa bi izhajali s pravnega stališča, da necepljen posameznik v takšnih ustanovah lahko vpliva na zdravje drugih in je s tem presežena pravica do samoodločitve.

V mislih pa imajo tudi mehkejši pristop, na primer z intenzivnim osveščanjem, kaj bi nov val okužb pomenil za hrvaško gospodarstvo, ali pa z večjim angažiranjem osebnih zdravnikov pri prepričevanju svojih pacientov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Lion007
    Lion007 05:31 05.julij 2021.

    U rt si utaknte iglo trapasto.

  • lada 04:45 05.julij 2021.

    če maš preveč gnarja se priporočam, ker še nikdar nisem bil na dopustu, zato sploh ne vem kaj je to dopust !

  • Avatar drecos
    drecos 22:24 04.julij 2021.

    jebe se men za ta sekret od hrvatke gnile