Zdravje
320 ogledov

Na mesec nam čudežno izgine vsaj ena nogavica

Pralni stroj in nogavice Žurnal24 main
V košu za perilo vam zagotovo ležijo "štumfi", katerih druga polovica se je skrivnostno izgubila. Britanska raziskovalca našla rešitev.

Kolikokrat se vam je dogodilo naslednje: perilo vzamete iz stroja in paru manjka ena nogavica? Koliko nogavic po pranju in sušenju vam ostane, potem pa nikakor ne najdete para, čeprav ste iskali povsod?

Ne recite, da vam tudi v košu za perilo ne ležijo nogavice katerih polovica je kar naenkrat dobila noge in odšla neznano kam. Nekaj časa je osamljena nogavica še tam, potem pa jo vržete stran in v trgovino po novi par.

nogavice radiator | Avtor: Profimedias Profimedias

Da vam bo lažje, to se dogaja vsem. Statistike namreč nikoli ne lažejo, zato so se britanski raziskovalci lotili tudi te težave.

Nedavna študija je pokazala, da v povprečju izgubimo eno nogavico na mesec, kar je 1264 nogavic v celem življenju.

Tako na primer Britanci na leto izgubijo 84 milijonov nogavic in s tem dve milijardi funtov, so še izračunali raziskovalci.

Kot navaja The Sun, je v raziskavi sodelovalo dva tisoč odraslih. Ugotovili so, da je najpogostejši vzrok za izgubo nogavic pralni stroj. Nogavica se namreč ovije okoli bobna, zato se razcefra in izgine s programom za izpiranje. Prav tako pa se jih veliko izgubi tako, da padejo za radiatorje in pohištvo.

Statistik Simon Mooresta in psiholog dr. Simon Moore sta se težave lotila matematično ter gospodinjam in gospodinjcem postregla z verjetnostno enačbo izgubljanja nogavic v gospodinjstvu.

Boste pred odslej računali?

(L (p x f) + C (t x i)) - (P x A) 

pomeni velikost perila, izračunana na osnovi števila ljudi v gospodinjstvu (p) in pogostostjo pranja v enem enem tednu (f)

C = kompleksnost pranja (raznolikost; črno in belo perilo) v enem tednu (t) in število nogavic, ki jih opereta v tednu (t)

= odnos do pranja perila merjena na lestvici od en do pet, pri čemer je ena "hud odpor"' in pet "močan užitek'"

= varnostni ukrepi pred pranjem; preverjanje žepov, obračanje rokavov,  obrčanje nogavic na pravo stran...

Strokovnjaka sta še  izračunala, največrkrat "odidejo" barvaste nogavice, verjetnost za to je namreč tri krat večja.

Nenavadno študijio so naročili pri podjetju Samsung, kjer ravno zaradi omenjene težave razvijajo novo linijo pralnih strojev, z dodatnimi vrati samo za nogavice: "Prepričani smo, da bo ta nova študija končno razrešila večno skrivnost manjkajočih nogavic," je povedala Melanie Rolfe iz Samsunga. 

 

Komentarjev 4
  • McClain 23:59 25.april 2016.

    iz znanega razloga je dovolj da je ena parkrat več oprana in je že drug odtenek in spet dve brez para :-)

  • Gigiiinjo 22:38 25.april 2016.

    ko že misliš da jo imaš vidiš minimalno razliko v vzorcu in si misliš fak. zdaj sta že dve brez para!

  • kapibara 17:25 25.april 2016.

    Pa še tista edina, je narobe obrnjena..