Zdravje
2328 ogledov

Na UKC se pripravljajo še na druge "zelo nalezljive bolezni"

UKC Ljubljana Žurnal24
UKC Ljubljana se obeta energetska prenova dveh stavb.

Na Infekcijski kliniki bodo odprli nov oddelek za zelo nalezljive bolezni, kjer bodo zdravili bolezni, kot so covid-19 in druge izjemno nalezljive bolezni. "Nočem nikogar strašiti, ampak mikrobi so živa bitja in se prilagajajo kot vsi ostali, če je treba mutirati, bodo mutirali," je ob tem povedala predstojnica Tatjana Lejko Zupanc

50 milijonov evrov vredna prenova

V. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jože Golobič pa je povedal, da se na UKC Ljubljana obeta tudi energetska prenova. Dobili bodo novo prezračevanje, klimatizacijo, opremo in pohištvo. Za vse skupaj bodo odšteli 50 milijonov evrov. "Upam, da se bliža zadnje poletje, ko pacienti trpijo zaradi stare in dotrajane klimatizacije," je poudaril.

Kot je pojasnil, so zaposleni lahko zaradi popuščanja epidemije "končno malo zadihali". Trenutno zdravijo 72 bolnikov s covidom-19, 20 jih je na intenzivni negi, konec novembra pa so denimo zdravili 352 bolnikov s covidom-19, od tega 69 na intenzivni negi.

"Covid je požiralnik kadra, vzeti smo ga morali iz drugih klinik, zato te niso mogle izvajati svojega programa," je pojasnil in dodal, da je bil temu primerno tudi obseg drugih posegov manjši. Kljub temu so realizirali 80 odstotkov programa.

A če bodo želeli zmanjšati čakalne vrste, morajo realizirati več kot 100 odstotkov programa. Golobič računa, da se bodo po koncu epidemije lahko organizirali tako, da bodo ta cilj dosegli.

Povišali so zneske štipendij za študente, urno postavko za študentsko delo ter za delo po podjemnih pogodbah. "Upamo, da bomo sčasoma lahko privabili nekaj kadra," je dejal Golobič.

Kot smo že poročali, se s koncem epidemije ukinjajo tudi covid dodatki, razen za tiste, ki bodo delali neposredno s covid pacienti.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • izy 07:32 16.junij 2021.

    Seveda, ker so plače ektremno visoke s temi Covid dodatki. Njihova dolžnost in načelo je pomagati človeku, ne pa se grabiti za denar v javnem zdravstvu. Če komu kaj ne paše glede plače v javnem zdravstvu, naj gre privat brez koncesije.

  • JZekspert 15:30 15.junij 2021.

    https://264168-821584-raikfcquaxqncofqfm.stackpathdns.com/foto/2010/10/hippo.jpg Kdo je to, je to Logarjeva? https://www.24ur.com/novice/korona/kateri-ukrepi-bodo-ostali-v-veljavi-tudi-po-preklicu-epidemije.html https://www.brandinginasia.com/wp-content/uploads/2018/03/Fat-Pig-Midea-Branding-in-Asia-.jpg Aha, o tem ni dvoma, to je pa dr. Metadon: https://www.zurnal24.si/media/img/59/3b/d5d37a2dbc5198534161.jpeg