Zdravje
26606 ogledov

Najnovejša prognoza: Grozljive napovedi, res nas lahko skrbi

Covid-19 Profimedia
Maksimalne kapacitete enot intenzivne terapije bomo predvidoma presegli naslednji teden.

"Epidemija še vedno narašča. Maksimalne kapacitete enot intenzivne terapije bomo predvidoma presegli naslednji teden," piše Matjaž Leskovar, ki za Institut Jožef Stefan pripravlja prognozo širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji. "Dosledno izvajajmo pravilo CPT in ostale ukrepe, da bodo posledice čim manjše. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, saj pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno."

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,2. 

 | Avtor: IJS IJS

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 2,1 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 50. prebivalec. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno slaba petina prebivalstva, dovzetnih pa približno četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," razlagajo pri IJS.

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Hitrost cepljenja je približno pet tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,2 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 47 tisoč okuženih na teden oz. 2,2 odstotka prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 1393. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi," ugotavljajo pri IJS. "Dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, ne bomo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike."

 | Avtor: IJS IJS

V spodnji tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli).

Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9 in četrti val 24,8 odstotka. Odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih.

"Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val)," še ugotavljajo pri IJS. "Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna."

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • igorgeus 19:53 06.november 2021.

    a to vec ne velja, kar je beovicka rekla, da je 40% moznosti, da se okuzis od partnerja? zdaj se lahko ze, ko gres mimo v trgovini?

  • igorgeus 19:52 06.november 2021.

    wow hepatitis b, obvezno cepljenje za nekaj, kar se prenasa preko krvi in s spolnimi odnosi. bravo!

  • igorgeus 19:51 06.november 2021.

    kdaj bomo dosegli 90.000 mrtvih?