Zdravje
1073 ogledov

Nastavite opomnik, da otroka ne pozabite v avtu!

Otrok v avtu Profimedias
Vročina v parkiranem avtomobilu lahko hitro naraste. Nevarno je lahko tudi, če je zunaj le 21 stopinj ali manj.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pred novim vročinskim valom opozarja pred puščanjem otrok v razgretih atomobilih. "Tudi v Sloveniji smo zabeležili primere, ko starši pozabijo otroka v avtu v vročini," so zapisali na spletni strani. 

"Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila," pravijo pri NIJZ. "Posebej ogroženi so majhni otroci in bolni otroci: s povišano telesno temperaturo, drisko, bruhanjem."

Vročina hitro naraste

Dodajajo, da vročina v parkiranem avtomobilu hitro naraste, zaradi česar lahko otrok celo umre. Zato svetujejo, da nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za minuto. 

"Mnogi mladi starši so zelo utrujeni zaradi pomanjkanja spanja, hormonskih sprememb, stresa itd. Vse to vpliva na zbranost. Poleg tega so lahko otroci čisto tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo. Večina ljudi je mislila, da se njim to ne more zgoditi, zato bodimo pozorni, ne obsojajmo, preprečimo!"

NIJZ

"Otroci naj se ne igrajo v avtu," poudarjajo. "Pospravimo ključe in daljinske upravljavce na varno. Najpogosteje se je zgodilo, da so odrasli pozabili otroka, ko je bil dan drugačen od vsakdanjika: spremenjen urnik, dodatne obveznosti, stres, počitnice."

Med nasveti, da ne bi pozabili otroka v avtu, svetujejo: 

(1) položimo na sedež poleg njega predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (npr. torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo ipd.) in bodimo pozorni, da otrok predmeta ne more doseči in se poškodovati z njim; 

(2) na telefonu si lahko nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo;

(3) pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem. Otroci so lahko čisto tiho ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo.  

Kaj storimo, če vidimo otroka v avtu?

"Če vidite otroka, zaprtega v parkiranem avtomobilu, pokličite 112 in jih opozorite, če je otrok zelo prizadet in se ne odziva," svetujejo pri NIJZ.

Poudarjajo, da malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila. Prav tako ne pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča. "Tudi pri temperaturah 21 °C in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje,"opozarjajo pri NIJZ: "Enako velja za starejše, bolne, invalide, živali …vse, ki si sami ne zmorejo pomagati."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Nevtrino 17:37 03.avgust 2017.

  "...Nastavite opomnik, da otroka ne pozabite v avtu!..." ----- Kmalu boste napisali, da si za zjutraj, ko se zbudite nastavite opomnik, da otroka sploh imate. ----------------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------------------

 • Nevtrino 17:36 03.avgust 2017.

  "...Nastavite opomnik, da otroka ne pozabite v avtu!..." ----- Kmalu boste napisali, da si za zjutraj, ko se zbudite, nastavite opomniki, da otroka sploh imate.

 • Avatar Beno Cizelj
  Beno Cizelj 18:29 18.julij 2017.

  Ne boste verjeli leon in sprehajalec, kako "vzorni" so današnji starši......važno je, da se imajo oni fajn, da po trgovinah ogledujejo kaj bi kupili, skočijo na kavico, malo klepetajo po telefonu, ura pa neusmiljeno teče......in otrok? Ja saj je na ...prikaži več "varnem" v avtu, ko pa dandanašnji ljudje nimajo niti za ščepec soli v glavi...

Sorodne novice