Zdravje
287 ogledov

Tako škodite svojemu lasišču

lasje Shutterstock
Z napačno izbiro šampona proti prhljaju lahko naredite svojemu lasišču več škode kot koristi. Mnogi namreč začasno pomagajo, nekatere snovi v izdelku pa lahko prinesejo nove težave in nas tako ujamejo v začaran krog probemov z lasiščem.

Prhljaj ni le estetska težava. Gre za nadležno bolezen lasišča, ki je nastala kot posledica porušenega ravnovesja mikrobioma na lasišču.

Mikrobiom sestavljajo bakterije, glive, virusi in enocelični mikroorganizmi, na koži in lasišču pa deluje kot drugi genom, ki se sporazumeva z našim telesom ter zagotavlja njegovo zdravo delovanje.

Znak, da je nekaj narobe

Prhljaj | Avtor: Profimedias Profimedias
Ravnovesje mikrobioma je eden od znakov zdrave kože in lasišča, prhljaj pa je znak, da je nekaj narobe. Študije so pokazale, da se v primeru prhljaja poruši ravnovesje celotne sestave mikrobioma.

Neravnovesje mikrobioma lahko izzovejo glive, bakterije, stres, utrujenost, onesnaženo okolje, bivanje v suhih prostorih in prekomerna izsušitev lasišča s sušilnikom za lase. Za neravnovesje so lahko kriva tudi agresivna sredstva za oblikovanje frizure in barvanje las.

Čeprav je prhljaj velika estetska nadloga, gre pogosto z roko v roki s srbečim lasiščem in praskanjem, kar je še posebej nevarno. S praskanjem ranimo lasišče, ranice lahko vodijo do vnetij in dodatnih večjih težav. 

Pravilna izbira šampona

Zelo pomembno je, da pred izbiro ustreznaga šampona proti prhljaju ugotovite, kakšen prhljaj imate, saj je mastni prhljaj posledica povečanega izločanja žlez lojnic, suhi prhljaj pa pogosto spremlja tudi srbeče lasišče, ki potrebuje še dodatno nego.

Suhi prhljaj je sestavljen iz suhih, drobnih, tankih belih lusk, ki zlahka odpadejo in so zato vidne na temnih oblačilih. Pri mastnem prhljaju gre za večje in debelejše luske, ki se praviloma držijo lasišča ob vznožju las.

Dercos | Avtor: Dercos Dercos
Ker gre v primeru prhljaja za porušeno ravnovesje mikrobioma na lasišču, je v Dercosovem šamponu proti prhljaju tudi Selenij DS*, ki uravnava mikrobiom in ki je po ocenah dermatologov pri več kot 90-ih odstotkih bolnikov v celoti rešil problem prhljaja. Dercosov šampon hkrati pomirja srbeče lasišče in do šest tednov preprečuje ponoven nastanek prhljaja, saj našemu lasišču povrne potrebno ravnovesje.

Glede na lastnosti vašega lasišča lahko izbirate med tremi Dercos šamponi: Dercos šampon proti prhljaju za normalne do mastne lase, Dercos šampon proti prhljaju za suhe lase in Dercos šampon proti prhljaju za občutljivo lasišče. 

Ob koncu tretmaja

Med vmesnimi obdobji lahko uporabljate novi Dercos šampon za pomiritev občutljivega lasišča, ki pomirja lasišče in ga naredi odpornejšega proti stresnim faktorjem.

Gre za prvi šampon znamke Vichy za pomiritev lasišča s formulo brez sulfatov, ki združuje dve pomirjujiči sestavini; bisabolol in madecassoside brez sulfatov z aktivnim kompleksom sensirine ter je obogaten z glicerinom in pantenolom za pomirjujoč učinek.

* Vir: Lokalna opazovalna študija, 13 dermatologov/130 bolnikov, Hrvaška, Slovenija, Srbija ter Bosna in Hercegovina