Zdravje
574 ogledov

Ne prihajajte na urgenco čez dan!

Bolan otrok
Na pediatrični nujni medicinski pomoči (PNMP) v ZD Ljubljana Center, ki sicer deluje samo ponoči, tudi podnevi prihajajo številni bolniki z respiratornimi obolenji.

Tatjana Grmek Martinjaš, vodja zdravstvenega varstva predšolskih otrok, šolskih otrok in mladine enote Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Center ter vodja PNMP ZD Ljubljana, je v izjavi za medije poudarila, da v Ljubljani PNMP deluje v nočnem času, ob koncih tedna in za praznike pa tudi podnevi.

Na pediatrični nujni medicinski pomoči starše prosijo, naj se čez dan obiščejo na otrokovega pediatra, v primeru odsotnosti pa enoto, kjer bi morali zagotoviti nadomeščanje.

Vendar pa se starši nanje obračajo tudi med tednom preko dneva, ko PNMP ne deluje. Danes do 11. ure so imeli tri take primere. "S tem nas spravljajo v hudo stisko, saj se mora sestra s temi, ki pridejo, vseeno ukvarjati, mora jih triažirati, kot temu rečemo, uvrstiti v stopnjo nujnosti, zapustiti svojo ambulanto in to opraviti," je povedala Grmek Martinjaš. Nujne primere vseeno obravnavajo, čeprav ima otrok pediatra v kateri od drugih enot.

Čez dan k svojemu pediatru

Kot je pojasnila, so čez dan za nujna stanja otrok zadolženi vsi otroški in šolski dispanzerji posameznih enot ZD Ljubljana. Zato starše prosi, naj se za pomoč obračajo na otrokovega pediatra oz. enoto zdravstvenega doma, kjer bi moralo biti urejeno nadomeščanje pediatra v primeru njegove odsotnosti.

Koncesionarji morajo zagotoviti dežurstvo

Pogosto pomoč pri njih čez dan iščejo tudi tujci in turisti, pa starši z otroci, ki jih zavrnejo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, prav tako otroci, ki so opredeljeni pri pediatrih koncesionarjih, čeprav bi se morali tudi oni medsebojno pokrivati v rednem delovnem času.
Nanje se obračajo tudi otroci s starši okoliških občin, kot je Vrhnika, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kamnik in Ribnica, ko njihov pediater ne dela.

Urgenca tudi za otroke

Grmek Martinjaš meni, da bi z uvedbo pediatrične nujne medicinske pomoči tudi čez dan, lahko težaco dolgoročno rešili. Nujna pedatrična pomoč bi delovala v okviru pediatričnega urgentnega centra. A ta še ne deluje. Glede na dogovor med ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem v prostorih ljubljanske urgence vzpostavila UKC Ljubljana in ZD Ljubljana.

PNMP v nočnem času beleži povečano število obiskov predvsem zaradi prehladnih viroz, predvsem pri predšolskih otrocih. Vrh respiratornih obolenj se je po njenih besedah običajno pokazal januarja ali do sredine februarja, letos pa so naval beležili že v decembru.

Ob tem pričakujejo tudi vrhunec števila okužb z virusi gripe pri otrocih. Trenutno število obiskov je primerljivo s stanjem pred začetkom epidemije covida-19, pri čemer upajo, da ne bo tako hudo kot januarja 2020, pred začetkom epidemije covida-19, ko so v eni noči beležili 78 obiskov.

Tako kot ambulante nujne medicinske pomoči, namenjene odraslim, tudi v ambulanti PNMP sicer beležijo okoli 80 odstotkov primerov, ki niso nujni. Medicinska sestra Erika Verbič staršem svetuje, da pred obiskom najprej pokličejo po telefonu, čeprav morajo občasno vztrajati nekoliko dlje, saj so zaposleni obremenjeni s siceršnjimi zadolžitvami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.