Zdravje
6070 ogledov

Ne vitamini, imunski sistem otroka okrepite s tema dopolniloma

bolan otrok Profimedia
Pediatrinja odgovarja, ali in kako lahko ob vstopu otroka v šolo njegov imunski sistem okrepimo in preprečimo, da otrok 'zboli'.

Šole so znana žarišča virusov in bakterij, tesnejši stiki v zaprtih prostorih pa povečajo tveganje za njihov prenos, zato povratek v šolske klopi pogosto spremljajo vprašanja, kako krepiti imunski sistem otrok. Je smiselno dodajanje vitaminov in mineralov ali kombiniranih prehranskih dopolnil, naj pri izbiri živil damo prednost tistim, ki so obogateni z vitamini, se sprašuje marsikateri starš.

"Imunski sistem je zelo zapleten sistem, zgrajen iz različnih vrst celic, ki vplivajo in delujejo druga na drugo ter se različno odzivajo na različne mikrobe. Imunski sistem potrebuje ravnovesje in harmonijo vseh celic, da lahko dobro deluje. Katere celice torej okrepiti in do kakšne mere? Znanost še nima vseh odgovorov na nekatera vprašanja, vemo pa, da lahko na imunski sistem kot celoto tudi sami vplivamo. Okrepiti imunski sistem pomeni omogočiti mu, da bo deloval bolje kot običajno, kar pomeni, da se bo uspešneje branil pred nekaterimi mikroorganizmi," na ta vprašanja odgovarja pediatrinja Tanja Javh, vodja zdravstvenega varstva šolskih otrok in mladine enote Bežigrad Zdravstvenega doma Ljubljana. 

Znanstveno dokazano je, dodaja, da lahko s cepljenjem izboljšamo imunski sistem, saj zagotovi dodatne celice in protitelesa, ki prepoznajo določene mikroorganizme v našem telesu in se jih učinkovito obranijo. 

Kako torej okrepiti naravno sposobnost telesa, da se upre bolezni? V prvi vrsti govorimo o zdravem načinu življenja, poudarja Javhova.

 

Priporočila za dobro zdravje otrok so, našteva pediatrinja:

  • zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave,
  • šport in igra (večinoma na prostem),
  • dovolj časa za počitek in spanje,
  • čim manj ponavljajočih se stresnih situacij (kroničnega stresa),
  • dobra higiena za preprečevanje stika z okužbo,
  • redno cepljenje.

"Vsi zelo dobro vemo, da je dober imunski sistem ključen za obrambo pred mikroorganizmi in drugimi povzročitelji bolezenskih stanj. Vendar nas imunski sistem včasih "pusti na cedilu", saj mikroorganizmi občasno vstopijo v naše telo in povzročijo bolezen," 

pravi pediatrinja Tanja Javh. 

Prehranska dopolnila 

Kaj pa dodajanje vitaminov in mineralov? Otrok prejme vitamine in minerale s primerno prehrano, je jasna sogovornica. "V obdobju rasti vsem otrokom priporočamo le dodatek vitamina D. Druge vitamine in minerale nadomeščamo le v primeru, ko s preiskavami ugotovimo pomanjkanje," pojasnjuje pediatrinja Tanja Javh.

Na trgu je zelo veliko pripravkov, ki obljubljajo izboljšanje imunosti, dodaja, a dokazati, ali neko zelišče ali dodatek učinkuje na naš imunski sistem, je zelo zapleteno: "Znanstveniki še ne vedo, ali zelišča, ki lahko zvišajo raven nekaterih protiteles v krvi, tudi dejansko vplivajo na izboljšanje imunskega sistema. Vedno več znanstvenih študij potrjuje ugoden vpliv imunoglukanov in probiotikov na krepitev imunskega sistema."  

Sicer pa, še spomni Javhova, imejte v mislih, da vsi miti ne držijo. "Ali prehlad pozimi že pomeni slabši imunski odziv? Vsekakor ne. Mikroorganizmi običajno bolje preživijo v nižjih temperaturah, toda pozimi se več družimo v zaprtih prostorih, zato je prenos okužb hitrejši in lažji," pravi.

Ali hladen zrak oslabi naš imunski sistem? "Nikakor ne. Izpostavljenost in gibanje na hladnem zraku ne oslabita našega imunskega sistema, nasprotno, postanemo bolj vzdržljivi," dodaja.

"Za dober, uravnotežen in učinkovit imunski sistem naj otroci uživajo zdravo prehrano s čim več sadja in zelenjave, imajo dovolj spanja, se gibajo in igrajo na prostem, mlajšim otrokom dovolimo, da živijo v otroški brezskrbnosti in uživajo v vragolijah, večjim otrokom pa omogočimo čas za raziskovanje in varno druženje ter čim manj stresa, posebej kroničnega stresa. Upoštevajmo naj dobre higienske ukrepe in poskrbimo za redno cepljenje,"

strne pediatrinja Tanja Javh.

Komentarjev 5
  • dare326 22:37 18.september 2023.

    Dajte otrokom jesti zdravo hrano, meso in maščobe in minimalno ogljikovih hidratov, pa bodo zdravi. Nihče ne potrebuje dodatkov, če je tako, kot so jedli predniki pred sto in več leti.

  • rd2dmk2 06:43 04.september 2023.

    pediatrinja pravi : vsi miti ne držijo.. ma so naši predniki se učili generacije in stari reki in šege imajo težo i veljavo. tile naši moderni magi in padarji pa imajo samo eno mantro, poslušite kar vam trobimo in nas ...prikaži večs ubogojate, da bomo mi čim bolj polne žepe imeli. le odkod tej padarki znanje da hladen zrak pripomore k boljši odpornosti. naj našteje raziskave. ma jih nima. ima pa 100 pregovorov od naših starcev na to temo.

  • Pepe007 14:28 03.september 2023.

    Vidim, da si anticepilci želijo, da bi otroci spet zbolevali za boleznimi kot je bila otroška paraliza ali davica. Res so to eni zlobni ljudje.