Zdravje
2336 ogledov

Neverjetna odločitev glede delavk z bolečimi menstruacijami

Požrtovalna sodelavka Pixsell
Politiki sicer svarijo, da gre komaj za delovni osnutek zakonodaje.

Španija namerava omogočiti bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Glede na osnutek zakona, ki je pricurljal v medije, bi lahko ženske na mesec dobile tri dni bolniške odsotnosti. Politiki svarijo, da gre šele za delovni osnutek zakonodaje.

Če bi bil zakon sprejet, bi šlo za prvo tovrstno pravno podlago v Evropi, poroča britanski BBC. Do sedaj bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij omogoča le peščica držav, med drugim Indonezija, Južna Koreja in Zambija.

Tridnevno odsotnost zaradi boleče menstruacije bi Španke lahko koristile s potrdilom zdravnika, izjemoma bi lahko bolniško odsotnost podaljšali na pet dni. Gre za širši pristop do obravnave menstruacije kot zdravstvenega stanja, je poročal španski časnik El Pais.

Tako naj bi tudi odpravili davek na dodano vrednost na menstrualne higienske pripomočke ter omogočili brezplačen dostop do higienskih pripomočkov v javnih ustanovah, kot so šole in zapori.

Zakonodajni predlog je del širše zdravstvene reforme v Španiji, ki bo spremenil tudi zakonodajno podlago za umetno prekinitev nosečnosti. Tako 16- in 17-letnice ne bi rabile več imeti dovoljenja staršev oz. skrbnikov, da opravijo splav.

Zakonodajni predlog naj bi predstavili predvidoma prihodnji teden.

begunci Ukrajina Zdravje Ukrajinke se soočajo s kruto realnostjo poljske zakonodaje

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:45 13.maj 2022.

    Zambija !!!! in kje je famozna slovenija ? Dajmo matejček, janezek, zdravko, anže, pa ostali, ki ste tolk naredili za slovenijo, da jo pozna ves svet.. in kaj ste naredili za naše ljudi. verjetno tile mačoisti študirajo, kako bi dedcem ...prikaži več zrihtali 3 dni bolniške za "menstrulne" bolečine in emancipacijo., ko že majo dedci porodniške dopuste in starševske. ko pa je treba pri ločitvi določiti otroka očetu, e to pa ni govora. pa če je mami šef kamore pa kapo di tuti bande.